Küba’da 1 Mayıs

Küba’da her sene oldukça kalabalık geçen 1 Mayıs gösterilerine, bu sene 700,000’den fazla kişi katıldı.

Küba’da 1 Mayıs

Küba’da her sene oldukça kalabalık geçen 1 Mayıs gösterilerine, bu sene 700,000’den fazla kişi katıldı. Bu yıl “Küba için: Birlik ve Kararlılık” sloganı ve teması çerçevesinde kutlanan 1 Mayıs’ın amacı, ülkedeki “ekonomik ve sosyal bir model olarak sürdürülebilir sosyalizm” fikrine destek olmak olarak tanımlandı.

“Küba için: Birlik ve Kararlılık”

Ülkenin başkenti Havana’da toplanan çoşkulu eylemciler, ellerinde bayraklar ve pankartlarla Plaza de la Revolution’da yürüdüler. Küba Merkez İşçi Sendikası Genel Sekreteri Ulises Guilarte yaptığı konuşmasında, Küba’nın devrimci ve anti-emperyalist fikirlere sarsılmaz bağlılığını sürdüreceğini açıkladı.

Bu yıl aynı zamanda 55 sene önce tohumları atılan yeni devrimci eğitim politikasının sonuçlarının alınması da kutlandı. 55 sene önce ülkedeki okur-yazar sayısının düşük olmasından ötürü girişilen bu politika sonucunda, bugün Küba’da okuma-yazma bilmeyen hiç kimsenin kalmadığı ilan edildi! Binlerce kişilik öğretmen sendikası üyelerinin de katıldığı 1 Mayıs eylemlerinde söz alan üniversite profesörü Sergio Ortiz, ülkesinin Latin Amerika’daki en yüksek okur-yazar oranına sahip olan ülke olduğunu açıkladı.

Eylemde söz alan işçilerden Luis Arias, “1 Mayıs yürüyüşleri, Küba’daki işçilerin kutlama günüdür. Sosyalizmi ve işçi sınıfının başarılarını desteklemek için ailecek geldik.” şeklinde konuştu.

1 Mayıs etkinlikleri kapsamında bugün (2 Mayıs), Havana’da 34 ülkeden 209 temsilcinin katılacağı Uluslararası Dayanışma Etkinliği düzenlenecek.