Küba sosyalist devlet işletmelerini güçlendiriyor

Küba’da ambargonun kalkmasıyla birlikte ekonomideki değişim programı devreye girerken, bu değişim programının oluşturduğu olumsuzluklara karşı yeni bir hamle geliyor. Ülkenin yönetici partisi olan Küba Komünist Partisi’nin 7.Ulusal Kongresi öncesi Küba’nın sosyal ve ekonomik modeli tartışmaya açılırken, bu tartışmada sosyalizmin ağırlığını korumak için devlet işletmelerini güçlendirme çağrısı yapıldı. “Devlet işletmeleri korunacak” Küba Komünist Partisi Siyasi Büro... View Article

Küba sosyalist devlet işletmelerini güçlendiriyor

Küba’da ambargonun kalkmasıyla birlikte ekonomideki değişim programı devreye girerken, bu değişim programının oluşturduğu olumsuzluklara karşı yeni bir hamle geliyor. Ülkenin yönetici partisi olan Küba Komünist Partisi’nin 7.Ulusal Kongresi öncesi Küba’nın sosyal ve ekonomik modeli tartışmaya açılırken, bu tartışmada sosyalizmin ağırlığını korumak için devlet işletmelerini güçlendirme çağrısı yapıldı.

“Devlet işletmeleri korunacak”

Küba Komünist Partisi Siyasi Büro üyesi ve Küba İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Ulises Guilarte de Nacimiento Havana’da yaptığı bir konuşmada ülkenin siyasal ve ekonomik yenilendiğinin altını çizerken, bu yenilenmede sosyalist devlet işletmelerinin payının arttırılması gerektiğinin altını çizdi. Farklı sektörlerden işçilerin katıldığı toplantıda işçiler genel olarak ülkedeki değişimin farkında olduklarını ve sosyalizmin kazanımlarını korumak için devlet işletmelerine ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdiler.

Küba’da ekonomik planlama sürecinde siyasi kararlar sendikaların ve işçilerin katılımıyla karar altına alınırken,  ülkedeki yasalar bunun araçlarını yapmak için sendikaları görevlendiriyor. Küba İş Kanunu’nun 14. ve 18.maddeleri bu durumun alt yapısını oluşturuyor.

Yeni dönem nelere gebe?

Ülkedeki sosyalist ekonomi büyük bir dönüşüm içinde. Özellikle ambargonun kalkmasıyla birlikte, ekonomide devlet mülkiyetinin sınırlandırılırken, özel teşebbüse daha fazla pay verileceği açıklanmıştı. Bu adımlar ülkedeki kapitalist restorasyon tehlikesini doğurduğuna ilişkin dünya komünist hareketinde endişelere neden olurken, Küba Komünist Partisi  bu sürecin normal olduğunu ifade etmişti.

Ülkede emek ilişkileri yeniden tanımlanırken, yeni bir emek-değer sistemi geliştirilmeye çalışılıyor.