Küba Komünist Partisi 7. Kongre’ye hazırlanıyor

Küba Komünist Partisi (PCC) 16 Nisan’da başlayacak Parti’nin 7. Kongresine hazırlanıyor.

Küba Komünist Partisi 7. Kongre’ye hazırlanıyor

Küba Komünist Partisi (PCC) 16 Nisan’da başlayacak Parti’nin 7. Kongresine hazırlanıyor.

Son dönemde ABD ile ilişkilerinde yaşanan gelişmelerle gündeme gelen Küba’da 16-19 Nisan tarihlerinde düzenlenecek PCC’nin Yedinci Kongresi, ülkenin sosyo-ekonomik modelinde yapılan yeni düzenlemelerdeki ilerlemeye ilişkin değerlendirme de dahil olmak üzere 6 önemli belgeyi ele alacak.

Küba’nın demokrasi tartışması

Küba Devrimi’nin sosyalist karakterde olduğunun ilanının 55’inci yıldönümünde başlayacak olan Kongre öncesinde Parti’ye yöneltilen en büyük eleştiri ise 5 yıl önce “Parti ve Devrim’in İktisadi ve Toplumsal Siyaset Çerçeve Belgeleri” önerildiğinde gerçekleştirilen halk tartışmalarının bu Kongre sürecinde yapılmamış olması.

5 yıl önce başlayan süreçte Kasım 2010’da yayınlanan 291 belge, Aralık 2010 ile Şubat 2011 arasında ülke çağında düzenlenen 160 binden fazla toplantıda 9 milyon Küba yurttaşının katıldığı bir tartışmalar dizisinden geçmişti. Bu tartışmalarda ifade edilen 3 milyon katkının ardından Ulusal Meclis’te yapılan tartışmalarla birlikte 94 belge önerildiği haliyle geçerken 197 belgede değişiklik yapılmış ve 36 yeni belge kabul edilmişti.

PCC, bu eleştirilere karşı, 5 yıl önce kabul edilen bu 313 belgenin yüzde 21’inin tamamen uygulamaya sokulduğu, yüzde 77’sinin uygulanmaya başlanmakla birlikte henüz sonuçlanmadığı ve yüzde 2’sinin ise henüz uygulanmayı beklediği bir dönemde ulusal düzeyde bir tartışma yerine 6’ncı Kongre’de belirlenen yönde ilerlemek üzere bir değerlendirme yapılmasının daha doğru olacağı değerlendirmesinde bulunuyor.

Buna karşın, 7’nci Kongre öncesinde tabanda, belediye ve bölge düzeyinde toplantılar yapıldığını, bu bölge toplantılarının raporlarının yerel gazetelerde yayınlandığını ve ülke çapında yüzlerce toplantıda bu raporların tartışıldığını da not etmek gerekiyor. Dolayısıyla sosyalist Küba’nın demokrasisinin ve halkın siyasi süreçlere katılımının kapitalist ülkelerde anlaşılmasını beklememek gerekiyor.

Kongre’ye sunulacak raporların son hali verildi

Kongre’ye sunulacak belgeler, pek çok devlet görevlisi, iktisat ve toplumsal araştırmalar alanındaki araştırmacılar ve akademisyenlerin katılımı ile kolektif bir taslak yazımının ardından oluşturulduktan sonra 5 yıl önce ekonomik ve toplumsal düzenlemelerin uygulanmasını takip etmek için kurulan komisyonun Bilim Konseyi’ndeki 130’dan fazla yüksek nitelikli uzman tarafından değerlendirildi.

PCC Merkez Komitesi, bu taslaklara son halini verdikten sonra Kongre’de tartışılacak 6 nihai rapor taslağı Mart ayının ilk haftasında Kongre delegeleri tarafından bir kez daha tartışıldı.

Bu toplantılarda yüzde 43’ünü kadınların oluşturduğu delegeler ile birlikte parti üyesi olmayan 3 bin 500 davetli ile birlikte taslak metinler daha da zenginleştirildi.

Kongre raporlarında neler var?

PCC’nin 7’nci Kongresi’nde karara bağlanacak raporlarından ilki 2011 ile 2015 yılları arasındaki 5 yıllık bir süre boyunca ulusal ekonominin performansını değerlendiriyor. 2’nci raporda 5 yıl önce kabul edilen 313 belgenin uygulamasındaki ilerleme ilişkin değerlendirmeler yer alırken 3’üncü rapor ise bu belgelerin 2016 ile 2021 yıllarındaki uygulamalarına ışık tutacak güncellemeleri içeriyor.

Derin bir teorik öneme sahip 4’üncü raporda, Küba’nın sosyalist sosyo-ekonomik modelinin kavramsallaştırılması yapılırken 5’inci raporda ise 2030’a kadar uygulanacak İktisadi Kalkınma Programı ele alınıyor. Bu son 2 rapor, bir yandan komünistlerin istediği ülkenin ne olduğuna odaklanırken bir yandan da 6’ncı Kongre’nin kabul ettiği belgeler taktiksel yaklaşımı gösterirken bunların devamı ve geliştirilmesinin bir yansıması olarak ülkenin iktisadi ve toplumsal stratejisinin ifadesi niteliğinde.

Son olarak 6’ncı rapor ise 2012 Ocak ayında onaylanan 1’inci Ulusal Konferans hedeflerinin uygulanmasına ilişkin durumu değerlendiriyor.

PCC, 7’nci Kongresi’ne müreffeh ve sürdürülebilir sosyalizmi inşa etmek için hazırlanıyor.