Küba ve Avrupa Birliği arasında anlaşma

Avrupa Birliği’nin Küba’ya dönük 20 seneden beri sergilediği düşmanca tutum, bugün tarafların anlaşmaya varmasıyla, ortadan kalkma yolunda önemli bir dönemeci geride bıraktı. Hatırlanacağı üzere iki taraf arasındaki ilişkilerin normalleşme süreci 2008 yılında başlamıştı. Küba, Avrupa Birliği’nin düşmanca tutumundan ötürü, Latin Amerika ülkeleri arasında Avrupa Birliği ile diyalogu ve işbirliği olmayan tek ülkeydi. Bu kararla birlikte,... View Article

Küba ve Avrupa Birliği arasında anlaşma

Avrupa Birliği’nin Küba’ya dönük 20 seneden beri sergilediği düşmanca tutum, bugün tarafların anlaşmaya varmasıyla, ortadan kalkma yolunda önemli bir dönemeci geride bıraktı.

Hatırlanacağı üzere iki taraf arasındaki ilişkilerin normalleşme süreci 2008 yılında başlamıştı. Küba, Avrupa Birliği’nin düşmanca tutumundan ötürü, Latin Amerika ülkeleri arasında Avrupa Birliği ile diyalogu ve işbirliği olmayan tek ülkeydi. Bu kararla birlikte, Küba ve Avrupa Birliği arasında normalleşme sürecinin daha da hızlanması bekleniyor.

Belçika’nın Brüksel kentinde bir araya gelen Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, el sıkışarak iki taraf arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönünde önemli bir adım attı. Böylelikle varılan anlaşmayla birlikte Avrupa Birliği’nin Küba’ya dönük uyguladığı ekonomik ve ticari ambargo ortadan kalkmış oldu.

Anlaşmaya varılmasının en önemli sebeplerinin arasında Avrupa Birliği’nin Küba’yı karalamak adına uydurduğu “insan hakları ihlalleri” tezinden geri adım atması olduğu yorumları yapılıyor. Hatırlanacağı üzere 1996 yılında Avrupa Birliği, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği’nin çözülmesinden sonra ayakta kalan sosyalist Küba’yı sıkıştırarak çözülmesini sağlamak amacıyla uydurma tezlerle Küba’ya dış politikada tecrit etmeye çalışmıştı. 20 seneden beri süren bu tecrit politikası, başta Küba halkı olmak üzere Küba Komünist Partisi’nin kararlı duruşu ve gerçekleştirdikleri devrime olan inançları sebebiyle bugün itibariyle boşa düşmüş oldu.

“Bu tarihsel bir gün” şeklinde konuşan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Öyle ki, Avrupa Konseyi’nin bugünden itibaren, 1996 yılında Avrupa Birliği’nin aldığı kararı bozmasından ötürü mutlu olduğumu bildirmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

“Halkın bağımsızlık ve haysiyeti kimseyle müzakere edilemez”

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, bugün imzalanan anlaşmanın, “iyi niyeti ve saygı olduğu takdirde iki taraf arasındaki ilişkinin “gelişim göstererek farklılıkları çözebilmenin mümkün olduğunu” kanıtladığını ifade etti.

“Halkın bağımsızlığı ve haysiyeti kimseyle müzakere edilemez” şeklinde konuşan Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, “Verimli, sürdürülebilir sosyalist ekonomiyi inşa ederken Avrupa ile olan ekonomik ilişkiler, Küba için öncelik olmaya devam edecek” dedi. Küba’ya dönük ABD’nin uyguladığı ekonomik ambargonun ada için hala en büyük engel olduğu da sözlerine ekledi.