Erdoğan Putin'den özür diledi

Kremlin'den yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'den özür dilediği duyuruldu.

Erdoğan Putin'den özür diledi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk F16’larının düşürdüğü Rus Su-24 uçağının pilotunun ölümü için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den özür dilediği belirtildi. Açıklama Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’dan geldi.

Peskov, “Devlet Başkanı Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle yaşanan durumu düzeltmek istediğini söylediği mesajı aldı” dedi.

Erdoğan ‘özür dilerim’ ifadesini kullandı

Peskov’un söylediğine göre, mesajında Rus pilotun ölümü nedeniyle taziye dileklerini ileten Erdoğan, ‘Özür dilerim’ cümlesini kullandı.

Erdoğan’ın özür mektubu, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşması ve Rus pilotu öldürdüğü iddia edilen Alparslan Çelik’e tahliye kararı verilmesi ile aynı güne denk geldi.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde bugün düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönündeki temasların seyri konusundaki sorusunu şöyle yanıtlamıştı: “Bu yönde de güzel gelişmeler var. Yakında paylaşacağız.”

Erdoğan: Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak görüyoruz

Kremlin’e göre Erdoğan’ın mesajında şu ifadeler de yer alıyor: “Ölen Rus pilotun ailesine bir kez daha üzüntülerimi ve derin başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum ve özür diliyorum. Acılarını tüm kalbimle paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak görüyoruz. Acıların ve zararın hafifletilmesi için gerekli tüm girişimlerde bulunmaya hazırız.”

Erdoğan mesajında ayrıca ‘adı Rus pilotun ölümüyle ilişkilendirilen Türk vatandaşı hakkında da soruşturma yürütüldüğünü’ söyledi.

‘Herşeyi yapmaya hazırız’

Kremlin’in açıklamasına göre ayrıca Erdoğan, yaşananlar nedeniyle çok üzgün olduğunu belirtip Türkiye ve Rusya arasındaki dostane ilişkilerin yeniden canlanması için ‘mümkün olan her şeyi yapmaya’ ve bölgedeki krizlere karşısında işbirliği ve terörizmle mücadeleye hazır olduklarını kaydetti.

‘Özür dilemeyeceğiz’ demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili Türkiye’den özür beklediklerini söylemesine karşısında, “Rusya’dan özür dilemeyeceğiz. Hava sahamızı ihlal edenler bizden özür dilemeli” demişti.

CNN International’a konuşan Erdoğan, “Pilotlarımız ve silahlı kuvvetlerimiz, angajman kurallarının ihlal edilmesi üzerine görevlerini yerine getirdi” demişti.

Çavuşoğlu Rusya’ya gidecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 1 Temmuz’daki Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı’na katılmak için Rusya’ya gidecek.