Korkutan rapor: Kadın cinayetleri artıyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, basından ve kendilerine ulaşan ailelerden edindikleri verilerle 2015 yılı kadın cinayetleri raporu hazırladı.

Korkutan rapor: Kadın cinayetleri artıyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, basından ve kendilerine ulaşan ailelerden edindikleri verilerle 2015 yılı kadın cinayetleri raporu hazırladı. CnnTürk’te yer alan habere göre, raporda kadın hareketinin kadın cinayetlerine ilişkin tahlillerine de yer verildi.

Buna göre kadın cinayeti verilerinin, adının “Kadın Bakanlığı” olması gereken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinasyonluğunda devlet tarafından takip edilmesi gerektiği, ancak devletin böyle bir girişimi olmadığı belirtiliyor. Bunun nedeni ise raporda şöyle açıklanıyor:

“Nedenleri ve nasıl gerçekleştiği araştırılmadan veya bilinmeden bir sorunun önüne geçmek mümkün değildir. Yetkililerin 2015’te dile getirdiği “kadına şiddete 0 tolerans” çözüme giden her somut adımın atılmasını gerektirmektedir. Bu somut adımlara kadın hareketinin çalışma ve deneyimleriyle ortaya koyduğu her talep somut sebepleriyle dahildir. Kadın cinayetleri verileri de devlet tarafından “aile içi, ev içi” gibi evli olmayan kadını görmezden gelen terimlere sığınmadan, gerçekleri kırpmadan, “kadın cinayetlerine 0 tolerans”ın gerçek bir politika olduğunu gösterecek şekilde kadınların ve toplumun bilgi edinme hakkını ihlal etmeden açıklanmalıdır.”

Kadın cinayetleri artıyor

Raporda kadın cinayeti verilerinin yetkili mercilerce hazırlanması gerektiğinin de altı çizilirken şu ayrıntılara yer veriliyor; “2015 yılında 303 kadın kardeşimiz kadın olduğu için öldürüldü. 2013’te 237 ve 2014’te 294 kadın cinayeti işlendi, buna göre 2015’te kadın cinayetlerinde ciddi önlemleri gerektiren bir artış görülüyor. 2015 Ağustos’ta 27, Eylül’de 32, Ekim’de 21, Kasım’da 28 ve Aralık’ta 32 kadının öldürülmesiyle yılın son aylarında kadınlar daha fazla öldürüldü. En çok kadın cinayeti işlenen İstanbul’da 44, İzmir’de 20, Ankara’da 15, Diyarbakır’da 13, Antalya ve Bursa’da 12, Adana, Gaziantep ve Muğla’da 11, Kocaeli’de 10, Mersin’de 9 kadın hak mücadelesi verirken hayatını kaybetti.

2015 kadın cinayetleri raporunun ortaya koyduğu tabloda ise öldürülen kadınlar hem evli hem çocuklu. Yüzde 48’lik tespit edilemeyen oranla beraber öldürülen kadınların yüzde 50’si yani yarısının çocuğu vardı.

Yüzde 30’luk tespit edilemeyen oranla beraber öldürülen kadınların yüzde 43’ü evliydi ve yüzde 14’ü yaşamında en az bir kere evlilik yapmıştı. Kadın cinayetlerinde yaşamını yitiren 89 kadın, yani öldürülen kadınların yüzde 29’u ise hem evli hem çocukluydu.”