Komünistlerden açıklama: Erdoğan’ın teklifi Suriye’nin parçalanmasını istemektir!

Türkiye Komünist Hareketi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye hakkında söylediklerine karşı bir açıklama yayınladı.

Komünistlerden açıklama: Erdoğan’ın teklifi Suriye’nin parçalanmasını istemektir!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH), dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın G20 zirvesinde Suriye ile ilgili yaptığı açıklamaya karşı görüşlerini ifade eden bir açıklama yayınladı.

Dün, Suriye Ordusu’nun Halep’i kuşatması sonrasında, Tayyip Erdoğan Rusya ve ABD’ye Halep’te ateşkes yapılması, Suriye’de uçuşa yasak bölge ilan edilmesi yönünde talepte bulunduğunu ifade etmişti.

Açık bir şekilde Suriye’deki cihatçıların korunması anlamına gelecek bu adım ile ilgili yapılan açıklamayı okurlarımızla paylaşıyoruz.

Erdoğan’ın teklifi Suriye’nin parçalanmasını istemektir!

G-20 zirvesi için Çin’de bulunan Erdoğan’ın yaptığı basın toplantısında öğrendiğimiz ve Suriye konusunda gündeme getirdiği “Halep’te ateşkes ve uçuşa yasak bölge” teklifinin anlamı üzerine herkes düşünmelidir. Emperyalist devletlerle yapılan gizli görüşmelerin içeriğinin bir kısmının basın toplantısında dile getirildiği bu teklifin anlamı bellidir: Suriye’de yaşanan savaşın bitmesi değil ortaya çıkan fiili durumun kabul edilmesi ve gerçekleşmesi amaçlanmaktadır.

Açıktır ki, bunun anlamı Suriye’nin parçalanmasının önünün açılmasıdır.

Öncelikle IŞİD dahil cihatçı terörle mücadele eden Suriye hükümetinin Halep’i kuşatmasından hemen sonra gelen bu adım, cihatçı terör örgütlerini korumak manasına gelmektedir.

Bununla birlikte, “uçuşa yasak bölge” adıyla güvenli bölge oluşturulması teklifinin kime karşı önerildiği açık olarak ortaya konmalıdır. Suriye’nin kuzeyinde ABD, Fransa, Rus ve Türk uçaklarının istediği gibi uçtuğu biliniyor. Uçuşa yasak bölge önerisi, emperyalist saldırganlığa karşı değil bizzat Suriye topraklarında Suriye uçaklarına karşı bir önlem teklifidir.

Bu Suriye’nin parçalanmasının ve fiili durumun geçerlilik kazanmasını istemek dışında başka bir anlama gelmemektedir.

Yapılması gereken bellidir. Cihatçı terör örgütleri korunmamalı, hiçbir yabancı cihatçı gruba alan açılmamalıdır. Suriye hükümeti ile ortak bir siyasal sürecin başlatılması ve masaya oturulması en doğru adımdır. Türkiye sınırının IŞİD dışında ve IŞİD’den farklı olmayan ılımlı muhalefet diye lanse edilen başka cihatçı gruplara teslim edilmesi büyük bir hatadır.  Göçmen sorununun çözülmesinin tek şartı Suriye’de cihatçı terörün bitirilerek yaşanan içsavaşın son bulmasını sağlamaktır.

AKP iktidarı, Suriye’nin parçalanmasını istemekte, Suriye topraklarında kendi güdümünde egemenlik alanları kurmaya çalışmaktadır. Bu politika ABD emperyalizminin politikasıdır.

Suriye’de yaşanan krizin arkasında emperyalizm vardır. Emperyalizm, cihatçı terörü desteklemiş, Suriye’yi bir içsavaşa sürüklemiş, şimdi de parçalanmanın adımlarını döşemektedir.

AKP iktidarı da ABD emperyalizminin kuyruğunda bu politikanın taşeronluğunu üstlenmektedir.

Uçuşa yasak bölge adıyla gündeme getirilen bu teklif AKP iktidarının Suriye söz konusu olduğunda dış politikada yaptığı hatalardan dönmeyeceğini de göstermiştir. “Düşmanlarımızı azaltıp, dostlarımızı artıracağız” söylemi büyük bir aldatmaca olarak bir kez daha karşımıza çıkmış,  son yapılan açıklamalar, AKP ve Erdoğan’ın iktidarda kalmak için daha fazla Amerikancı çizgiye kaydıklarının da göstergesi olmuştur.”