Kolombiya'da barış anlaşması halk oylamasında reddedildi

Kolombiya'da hükümet ile gerilla hareketi FARC arasında imzalanan barış anlaşması dün yapılan halk oylamasında reddedildi.

Kolombiya'da barış anlaşması halk oylamasında reddedildi

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan ve dün halk oylamasına sunulan barış anlaşması, yüzde 50.24 oyla reddedildi.

52 yıllık tarihi olan FARC’ın gerilla mücadelesi Kolombiya hükümeti ile 4 yıllık bir müzakere süreci sonunda, geçen hafta Küba’nın başkenti Havana’da imzalanmıştı. Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için ise referandumda onaylanması gerekiyordu.

Katılım oranının yüzde 37’de kaldığı referandumda 13 milyon seçmen oy kullandı. Anlaşmaya “hayır” diyenlerin sayısı, “evet” diyenlerden yaklaşık 63 bin fazla oldu.

Santos: Pes etmeyeceğim

Referandumun sonucu, “anlaşmadan başka bir B planı yok diyen” Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos açısından büyük darbe olarak görülüyor.

Sonuçların açıklanmasının ardından halka seslenen Santos, mevcut ateşkesin hâlâ yürürlükte olduğunu söyledi ve “Pes etmeyeceğim” dedi.

Santos müzakerecilere, Küba’ya giderek FARC liderleriyle bir sonraki adımı konuşmaları emrini verdiğini de belirtti.

FARC lideri Timoleon Jimenez de, savaşa son getirmeye kararlı olduklarını açıkladı. FARC, referandum öncesinde de mağdurlara tazminat ödeyeceğini duyurmuştu.

Yapılan halk oylamasında “Hayır” cephesinin başını çekenler ise eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe ve eski başkan yardımcısı Francisco Santos.