Kolombiya ile FARC yeni barış anlaşması imzaladı

Hükümet ile FARC bir kez daha anlaştı.

Kolombiya ile FARC yeni barış anlaşması imzaladı

52 yıllık çatışma süreci sonucunda Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında imzalanan barış anlaşmasının geçtiğimiz ay düzenlenen referandumda halk tarafından az bir farkla reddedilmesi sonrası taraflar bir kez daha anlaşmaya vardı.

Referandum sonrası her iki taraf da büyük hayal kırıklığı yaşamış, ateşkes ise sürdürülmüştü. Referanduma hayır diyen Kolombiyalıların büyük kısmı barışa değil, koşullara hayır dediklerini dile getirmişlerdi. 2. barış görüşmeleri sonrası yapılan değişikler ile birlikte halk tarafından kılpayı bir farkla reddedilen barış anlaşmasının bu kez halk arasında da kabul göreceği düşünülüyor.

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da imzalanan anlaşmanın ardından konuşan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, anlaşmanın kesin olarak sağlandığını ve referandumun ardından FARC’ın silahlarını Birleşmiş Milletler’e teslim edeceğini söyledi. ‘Timoşenko’ olarak tanınan FARC lideri Timoleon Jimenez ise artık Kolombiya’da siyasete şiddetin asla karışmayacağını belirtirken “artık silahlar değil sözcükler savaşacak. Kolombiya’da bugünden itibaren tüm silahlar inmiştir” şeklinde konuştu.