Kolombiya Hükümeti ve FARC arasında ikinci tur görüşmeleri başladı

Kolombiya'daki barış süreci referandumda reddedildikten sonra, hükümeti ile FARC arasındaki iki tur müzakere süreci başladı.

Kolombiya Hükümeti ve FARC arasında ikinci tur görüşmeleri başladı

Ekim ayında Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Silahlı Devrimci Güçler (FARC) arasında varılan barış görüşmelerinin halk oylamasıyla birlikte reddedilmesinden sonra taraflar, ay sonunda bir kez daha bir araya gelerek kalıcı bir barış görüşmesi için müzakere etmeye yeniden başladılar.

Müzakere süreci 4 yıl sürdü

Hatırlanacağı üzere Ekim ayında FARC ile Kolombiya hükümeti arasında 4 yıl süren müzakere sonucunda ateşkes ilan edilerek kalıcı bir barış için gerekli koşullar anlaşmaya bağlanmıştı. Geçerli olabilmesi için halk oylamasına sunularak onaylanması gereken bu koşullar, referanduma katılım oranının yüzde 37’de kalması ve yüzde 50.24 ile reddedilmesiyle birlikte kalıcı bir barış sağlanamamıştı.

“Her iki taraf da ortak zemin bulmaya çalışıyor”

Halk oylamasının reddedilmesi üzerine mevcut ateşkesin yıl sonuna kadar uzatılarak kalıcı bir anlaşmanın sağlanması için adım atan taraflar, Ekim ayının sonuna doğru Küba’nın başkenti Havana’da bir kez daha bir araya gelerek barış koşullarını bir kez daha tartıştılar.

Twitter üzerinden toplantının içeriğine dair yorum yapan FARC delegesi Timoleon Jimenez, toplantının olumlu geçiyor olduğunun altını çizerek, “Her iki taraf da ortak bir zemin bulmaya çalışıyor.” şeklinde konuştu.