Kolin, Yırca'dan sonra Soma'ya göz dikti

Köylüler, Soma'nın 301 evladının madende katledildiğini, şimdi de doğasının katledilmeye çalışıldığını vurgulayarak Yırca ve Cerattepe örneğiyle Kolin'i uyarıyor.

Kolin, Yırca'dan sonra Soma'ya göz dikti

Yaklaşık 7 bin zeytin ağacını kestikten sonra, köylülerin direnişi ve hukuk zaferiyle Yırca’dan ayrılmak zorunda kalan Kolin şirketi, termik santral yapımı için seçtiği yeni köylerde de “direniş” bekliyor.

Yırca’ya yapamadığı santralın kurulması planlanan alandan etkilenecek Soma’nın Kozluören, Deniş, Evciler ve Türkpiyale köylerinde yaşayanlar, “bilgilendikten sonra” termik santral inşaatına direnişe geçiyor. Köylüler, Soma’nın 301 evladının madende katledildiğini, şimdi de doğasının katledilmeye çalışıldığını vurgulayarak Yırca ve Cerattepe örneğiyle Kolin’i uyarıyor.

Kolin şirketi, Soma Yırca köyüne yapmayı planladığı termik santral için tam da mahkemeden yürütmeyi durdurma kararının çıktığı gün yaklaşık 7 bin zeytin ağacını kesmişti. Daha sonra Kolin tarafından kovulan şirketin özel güvenlik görevlileri de direnen köylülere saldırmıştı. Yırca köylülerince sürdürülen direnişin büyümesi üzerine şirket aleyhine çıkan Danıştay kararı da eklenince amacına ulaşamadı.

Ancak Kolin, Soma’ya termik santral kurma hevesinden vazgeçmedi.

 

Oğlu Uğur Çolak’ı Soma’daki iş cinayetinde yitiren köylü kadınlardan Gülsüm Çolak “Santral yapılmak istenen alan, Soma’nın tek oksijen kaynağı. 301 kişiyi madende katlettiler. Şimdi de doğamızı katletmek istiyorlar. Her ağaç bir çocuk demektir. Ama onlar ağaçları katlediyor, tıpkı madendeki gibi” dedi.

Köylülerdeki hareketlilik üzerine Kolin şirketi, halkla ilişkiler atağına geçti. Bozarmut Köyü’nde öğretmenlik yapan Emrah Yılmaz, şirketin tepki gösteren gençlere iş teklif etmeye başladığını belirterek, Yırca’da yaşananların bir benzerinin bu bölgede gerçekleşmeye başladığını söyledi.