Kocaeli Üniversitesi'nde araştırma görevlisi kıyımı: 19 akademisyen işten atıldı

1 Eylül tarihinde çıkarılan KHK ile ÖYP'nin kaldırılmasından istifade eden Kocaeli Ünivesitesi yönetimi 19 araştırma görevlisinin işine son verdi.

Kocaeli Üniversitesi'nde araştırma görevlisi kıyımı: 19 akademisyen işten atıldı

Kocaeli Üniversitesi’nde 19 araştırma görevlisinin işine bugün itibariye son verildiği öğrenildi.

Kocaeli Üniversitesi’nde geçtiğimiz aylarda ihraç edilen akademisyenlerin ardından 19 araştırma görevlisinin de işlerine son verildi. Doktorasını tamamlamış yaklaşık 2 yıldır üniversitede görev yapan akademisyenlerin bugün itibariyle görevlerine son verildi.

Alınan karara 1 Eylül tarihinde çıkarılan KHK ile Öğretim Üyesi Yerleştirme Programı’nın (ÖYP) kaldırılması gerekçe gösteriliyor. KHK’ya rağmen doktorasını tamamlamış ve ÖYP ile çeşitli üniversitelere yerleştirilmiş öğretim üyelerine üniversite yönetimleri tarafından atama ve kadro verme yetkisi tanınmışken, Kocaeli Üniversitesi yönetimi 19 akademisyenin görevine son verdi.

Konuyla ilgili Eğitim Sen bir basın açıklaması yayınladı.

İş güvencesi gasp edildi

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bilindiği gibi 1 Eylül 2016 tarihinde 674 sayılı KHK ile kısa adı ÖYP olan Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kaldırılmış ve bu kapsamdaki tüm araştırma görevlileri görece güvenceli 33/a kadrosundan bütünüyle güvencesiz 50/d kadrolarına geçirildiler. Bu güvencesizleştirme saldırısı sadece iş güvencesinin gasp edilmesine yol açmadı; aynı zamanda Doktor unvanı almış ve yardımcı doçentlik için öğretim üyesi kadrosu bekleyen araştırma görevlilerinin işlerinden olmalarının da önünü açtı.

Üniversite yönetimi durumdan kendisine vazife çıkardı
Kocaeli Üniversitesi yönetimi de ne ilgili KHK’da ne de sonrasında YÖK’ün yayınladığı genelgelerde Araştırma Görevlisi Doktorlarla ilgili net bir hüküm olmamasına karşın durumdan kendisine vazife çıkarmış ve üniversitede yıllardır Yardımcı Doçent kadrosu bekleyen 19 Araştırma Görevlisi Doktor hocamızı işten çıkarmayı tercih etmiştir. Kocaeli Üniversitesi yönetimi; doktorasını ÖYP kapsamında tamamlamış, birçoğu 2 yılı aşkın süredir öğretim üyesi olmayı bekleyen 19 araştırma görevlisini 15 Kasım tarihi itibariyle işlerinden, meslektaşlarından ve öğrencilerinden koparacağını ilan etmiş ve tamamen hukuksuz ilişik kesme yazılarını da göndermiştir.

Rektör fırsatçılık yapıyor

Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü, öğretim üyesi olmayı çoktan hak etmiş, Doktor araştırma görevlilerini daimi kadroya yeniden geçirmek yerine, işsiz bırakmayı yeğlemiştir. Dokuz Eylül Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Giresun Üniversitesi başta olmak üzere bir çok üniversite yönetimi aynı durumda olan Arş. Gör. Dr. hocalarına sahip çıkarak onların yeniden 33/a kadrosuna atanmalarını gerçekleştirirken Kocaeli Üniversitesi yönetimi ise daha önce de yaptığı gibi, çalışanının ekmeğiyle oynamayı tercih ediyor, fırsatçılık yapmaya devam ediyor.”