Klasik fizik kurallarını unutun! Suyun "dördüncü hali" keşfedildi

ORNL Enerji Departmanı’ndan bilim insanlarının yaptığı çalışmalar suyun kaç hali var sorusuna verilen “üç” cevabının değişmesine yol açtı.

Klasik fizik kurallarını unutun! Suyun

Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı (ORNL) Enerji Departmanı’ndan bilim insanlarının yaptığı çalışmalar suyun kaç hali var sorusuna verilen “üç” cevabının değişmesine yol açtı.

Araştırmacılar suyun daha önce gözlemlenmemiş bir halini keşfettiler. Su moleküllerinin çok yüksek sınırlama altında -bilinen fizik kurallarının dışına çıkarak- farklı bir hale geçtiği gözlendi.

Physical Review Letters dergisinde yayınlanan makaleye göre, su molekülleri nano ölçekteki tüplere itilmesi ile bir çember etrafında yöresizleştiği gözlemlendi.

Ayrıca, her molekülün daha önce görülmemiş bir şekilde çift tepeli bir yapıya büründüğü ve atom çapları bir angström boyutuna ulaştığı belirtiliyor.

ORNL’in SNS Laboratuvarı ve Birleşik Krallık’taki Rutherford Appleton Laboratuvarı‘nda gerçekleştirdikleri deneylerin beklenmeyen bir sonucu olarak ortaya çıkan bu gelişme suyun yüksek sınırlama altında kayalarda, toprakta ve hücre duvarlarında gözlemlenen özellikleri sergilediğini ortaya koydu.