Kızıl Ordu Korosu'nu Suriye'ye götüren uçak düştü

Rusya'da 92 kişiyi taşıyan askeri uçak Karadeniz'e düştü.

Kızıl Ordu Korosu'nu Suriye'ye götüren uçak düştü

Rusya’da 92 kişiyi taşıyan askeri uçak Karadeniz’e düştü. Uçakta dünyaca ünlü Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu’nun 3’ü hariç tüm sanatçıları bulunuyordu. Koro’nun baş sanatçısı Vadim Ananyev ise üçüncü kez baba olduğu için seyahate katılmamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığına ait, 92 kişiyi taşıyan Tu-154  tipi uçağın Soçi’den havalandıktan sonra Karadeniz üzerinde düştüğü bildirildi. İlk açıklamalarda uçaktaki kişi sayısı 91 olarak belirtilmişti, ancak son gelen bilgilerle uçakta 84 yolcu 8 de mürettebat olmak üzere 92 kişinin bulunduğu açıklandı. Bölgede bulunan arama kurtarma ekipleri 2 kişinin cenazesine ulaştı. İlk cenaze Soçi kıyılarına 6 kilometre uzaklıkta bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıkladığı listeye göre uçakta Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu’ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 asker, 1 demokratik kitle örgütü temsilcisi ile 2 bakanlık yetkisi bulunuyordu.

Rusya Savunma Bakanlığı kazada kurtulan kimsenin olmadığını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak kazasının ardından 26 Aralık’ta ülkede yas ilan edildiğini duyurdu.

Putin, kazanın sebeplerinin titizlikle soruşturulacağını ve kurbanların ailelerine destek sağlamak için her şeyin yapılacağını açıkladı.

Suriye’de konser vermeye gidiyorlardı

Rusya Savunma Bakanlığı uçakta bulunan Kızıl Ordu Korosu’nun Suriye’nin Lazkiye şehrinde bulunan Hmeymim Üssü’nde konser vermeye gittiğini açıkladı.

Uçağın yerel saatle 05:20’de havalandığı ve kalkıştan 20 dakika sonra radardan kaybolduğu bildirildi.

Enkaza ulaşıldı

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, kıyıya 5 kilometre uzaklıkta yağ izlerine, 1,5 kilometre mesafede ise uçağa ait parçaların tespit edildiğini açıkladı. Uçağın  pilotaj hatası veya teknik arızadan düşmüş olabileceği dile getiriliyor. Uçağın parçalarının bulunduğu Soçi’nin Karadeniz kıyısında yolcuların özel eşyalarına da ulaşıldığı bildirildi.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Soçi şehrinden Rusya’nın Suriye’deki Himiymim üssüne doğru yola çıkan Tupolev Tu-154 tipi uçak  havalandıktan kısa süre sonra uçuş yüksekliğine tırmanırken radardan kayboldu.

 

Yolcu listesi açıklandı

Rusya Savunma Bakanlığı, resmi internet sitesinde yayımladığı listeye göre, uçakta sekizi mürettebat 92 kişi bulunuyordu. Listede, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu’ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 asker, 1 sivil toplum kuruluşu temsilcisi  ile 2 bakanlık yetkisinin ismi yer aldı.

İsimler arasında Kızıl Ordu Korosu Sanat Yönetmeni Aleksandr Halilov ve Savunma Bakanlığı Kültür Dairesi Başkanı Anton Gubankov ve Doktor Liza olarak bilinen Doktor Elizaveta Glinka, Rus NTV kanalının 3 çalışanı, muhabir Mihail Lujnetskiy, kameraman Oleg Pestov ve ses operatörü Yevgeniy Tolstov ve  Zvezda televizyonundan muhabir Pavel Obuhov, kameraman Aleksandr Suranov ve kameraman yardımcısı Valeriy Rjevskiy bulunuyor. Aynı zamanda Kızıl Ordu Korosu’nun 64 üyesinin de uçakta olduğu belirtiliyor.

Uçakta bulunduğu düşünülen Rus televizyon kanalı NTV’nin ses kayıtçısı Yevgeniy Tolstov uçuştan önce Facebook hesabından uçağın resmini paylaşmıştı.

Rus kanalı Channel One, içinde 92 kişinin bulunduğu düşen uçakta bulanan yayın ekibinden 3 çalışanın fotoğraflarını yayınladı.