Kişisel verilerin güvenliği Apple'ın direncine bağlı

Milyonlarca insanın kişisel verilerinin güvenliği ise, artık, bir güvenlik kurumuna karşı dünyanın en büyük şirketlerinden birinin direncine bağlı.

Kişisel verilerin güvenliği Apple'ın direncine bağlı

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), San Bernardino saldırısını gerçekleştirenlerden IŞİD’e bağlı Seyid Rizvan Faruk’un telefonunun şifresini kıramayınca Apple’a telefonun şifresini açmasını talep eden mahkeme emri yolladı. Apple etik bulmadığı ve tüketicilere vaat ettiği gizlilik özelliklerini ihlal edecek bu talebi reddetti.

Apple’ın telefonlarında kullandığı güvenlik sistemi, telefonun giriş şifresinin 10 kez yanlış girilmesi durumunda telefonun ancak tüm veriler silinip yeniden yükleme yapılmasıyla kullanılmasına izin veriyor. Bu şifre, dört haneli bir sayıdan oluştuğundan 10 bin farklı şifre kombinasyonu bulunuyor.

1789’dan kalma yasayla devlet zoruyla bilgisayar korsanlığı talebi

San Bernardino saldırganı Faruk’un telefonunu elinde tutan FBI, bu tehlikeye karşı bir federal mahkemeye başvurarak Apple’ın bu şifreyi kırmasına ilişkin bir mahkeme emri çıkarttı. Ancak Apple bu talebi reddetti. Red gerekçesi olarak ise mahkeme emrinin milyonlarca kullanıcının kişisel verilerinin “hack”lenmesi anlamına geldiğini açıkladı.

1789 yılından kalma bir yasaya dayanan mahkeme emri, Apple’ın telefondaki kendi kendini silme özelliğinin etkisizleştirilmesi ya da etrafından dolanılması, FBI’nın telefona elektronik bir alet bağlayarak otomatik olarak şifre girmesinin sağlanması ve telefonun yazılımının şifre girişlerinde donanım tarafından uygulanacak olanlar dışında zaman sınırlaması koymasının engellenmesi konularında “makul teknik yardımı” yapmasını içeriyor.

FBI, özel bir işletim sistemi istiyor

Bu işlemler için FBI, esas olarak Apple’ın özel bir işletim sistemi hazırlamasını istemiş oluyor. Böyle bir işletim sisteminin Apple’ın geçerli elektronik imzası olmadan yüklenmesi mümkün değil.

Öte yandan, böyle bir yazılımın geliştirilmesinin ne kadar mümkün olduğu da bir tartışma konusu. Ancak, San Bernardino saldırganı Faruk’a ait olan telefon gibi parmak izi okuması olmayan eski telefonlarda, bir tür yardımcı işlemci olan “Güvenli Kapalı Alan” özelliği bulunmadığından bunun teorik olarak mümkün olduğu ifade ediliyor. Bu özelliğe sahip olan telefonlarda giriş kodu bu işlemcideki bir anahtar tarafından şifreleniyor ve bu anahtarı Apple da bilmiyor. Dolayısıyla böyle bir telefonda talep edilen işlemin yapılması dahi mümkün görülmüyor.

“Bizden istenen restoranlardan bankalara, dükkanlardan evlere milyonlarca kilidi açabilecek bir ana anahtar”

Apple yöneticisi Tim Cook ise “daha önce görülmemiş bu adım”ın tüm Apple müşterilerinin güvenliğini tehdit ettiğini söyleyen bir açık mektup yazarak FBI’nın talebini reddetti. Cook, talep edilen yazılımın bir “arka kapı” oluşturacağını ve bir kez böyle bir yazılım yaratıldığında bunun kontrol edilmesinin imkansız olmasa bile çok zor olacağını ifade etti.

Cook’un “Bir kez yaratıldığında, bu teknik, her türlü elektronik alet üzerinde defalarca kez tekrar tekrar kullanılabilir. Fiziki dünyada, bunun karşılığı restoranlardan bankalara, dükkanlardan evlere milyonlarca kilidi açabilecek bir ana anahtar olur. Hiçbir makul insan buna kabul edilebilir diyemez.” sözleri FBI’nın isteğinin ve gelecekteki olası isteklerinin nelere yol açabileceğini gösteriyor.

Milyonlarca insanın kişisel verilerinin güvenliği bir şirketin direncine bağlı

Teknoloji dünyasından destek gören Apple’a karşı siyasetçiler ve San Bernardino saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarından ise büyük bir kampanya başlatmış durumda. Apple’ın “teröristler, uyuşturucu kaçakçıları ve cinsel istismarcıların tercih ettiği marka haline geldiği”nden “IŞİD’li bir teröristin özel hayatını koruduğu”na kadar varan suçlamalarla karşı karşıya.

Milyonlarca insanın kişisel verilerinin güvenliği ise, artık, bir güvenlik kurumuna karşı dünyanın en büyük şirketlerinden birinin direncine bağlı.

Geçtiğimiz 3 Aralık’ta ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan San Bernardino kentindeki silahlı saldırıda 14 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi de yaralanmıştı.

http://gazetemanifesto.com/2015/12/03/abdde-silahli-saldirida-14-kisi-hayatini-kaybetti/