Kişisel veriler bu hafta "korumasız" kalıyor

Fişlemeye yasal zemin hazırlayan ve bunu tamamen yürütmenin denetimine bırakan "Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı"nın bu hafta yasalaşması bekleniyor.

Kişisel veriler bu hafta

Fişlemeye yasal zemin hazırlayan ve bunu tamamen yürütmenin denetimine bırakan “Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı”nın bu hafta yasalaşması bekleniyor. Tasarı yasalaşırsa tüm ‘özel bilgiler’ bir havuzda toplanacak.

Tüm yurttaşların fişlenmesine yasal zemin hazırladığı gerekçesiyle eleştirilere neden olan “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı”nın bu hafta yasalaşması bekleniyor. Tasarının yasalaşması halinde, MİT, Jandarma ve polis yurttaşların tüm bilgilerine erişim hakkı kazanacak ve kişisel verilerin istihbarat faaliyetleri kapsamında dilendiği gibi kullanılmasına yasal koruma sağlanacak.

TBMM Genel Kurulu’nun bu haftaki önemli gündem maddelerinden biri söz konusu tasarı olacak. Tasarının birinci bölümü üzerinde görüşmelere başlandı. Şimdiye kadar Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısının ilk beş maddesi kabul edildi. Tasarının görüşmelerine bu hafta kalındığı yerden devam edilecek. Tasarının bu hafta yasalaşması bekleniyor.

Fişleyen de denetleyen de yürütme olacak

Tasarının yasalaşması durumunda yurttaşların tüm özel bilgileri bir havuzda toplanacak. Özgeçmiş, fotoğraf, cep telefonu, aile bilgileri, parmak izi, mezhep ve kıyafet gibi yurttaşlara ait her türlü kişisel veriler, yeni oluşturulacak “Kişisel Verileri Korumu Kurulu” tarafından korunacağı öngörülüyor.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun oluşumu siyasal iktidarın her türlü müdahalesine açık olacak şekilde düzenleniyor. Yedi kişiden oluşacak kurulun üç üyesini Cumhurbaşkanı, dört üyesini de Bakanlar Kurulu atayacak. Kurul başkanı ve yardımcısı da Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Fişlemenin ‘panzehri’ymiş

Uzmanlara danışmadan, “Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı”nı hazırlayıp TBMM’ye sunan Hükümet, bu adımla bilgilerin yer aldığı havuza çok sayıda gerekçeyle erişimi kolaylaştırmayı hedefliyor. Tasarı kişisel veriyi “kimliği belirlenebilir gerçek ve tüzel kişilere ilişkin bütün bilgiler” şeklinde oldukça geniş tanımlıyor. Muhalefet partileri ve Türkiye kamuoyu, devletin, yurttaşların psikolojik ve fiziki sağlığından hangi partiyi desteklediğine kadar tüm özel hayat bilgilerine erişip fişleyeceği gerekçesiyle yasaya karşı çıkıyor.

Tasarı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından ‘bu yasa, fişlemenin panzehridir’ sözleriyle savunuluyordu.