Kira artış oranı belli oldu

2016 temmuz kira artış oranı belli oldu.

Kira artış oranı belli oldu

2015 Haziran ayında kiracısıyla sözleşme imzalayan hane sahibi 2016 yılında kira ücretinde en fazla yüzde 4.91 artış yapabilecek.

Eski Borçlar Kanunu’nda bir ‘üst sınır’ belirlenmeyen kira artış oranında, ‘sözleşmede serbestlik’ ilkesi geçerliydi. Fakat yeni Borçlar Kanunu bu konuya bir sınır getirdi. Kanunla birlkte ev sahibinin kafasına göre zam yapmasının da önüne geçildi.

Yeniemlak.com‘da yer alan habere göre, Yeni Borçlar Kanunu’nu dikkate alınarak yapılan kira artış oranı “Üretici Fiyat Endeksi”ne (ÜFE) göre yapılıyor. Yani ev sahibi ÜFE’yi geçmeyecek oranda zam yapabilir.

Bu madde konutlar için 1 Temmuz 2012 itibariyle yürürlüğe girdi.

ÜFE oranı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay düzenli olarak açıklanıyor. Kira zam oranı da aylık olarak yayınlanan bu üfe oranlarına göre yapılıyor. Peki kira sözleşmesini geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yapanlar için bu yıl zam oranı ne kadar olacak?

TÜİk Haziran ÜFE oranlarını açıkladı. Buna göre:
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,41artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,41 artış ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 4,91 artış gösterdi.

En fazla yüzde 4.9 artış yapılabilir

Kira artış oranı hesaplanırken ÜFE’nin 12 aylık ortalaması baz alınıyor. Buna göre geçen yıl Haziran ayında kira sözleşmesini yapan bir kiracıya ev sahibi en fazla yüzde 4.91 artış yapabilir.

Örneğin;
Kira Bedeli: 1.000 TL
Kira zam oranı: Yüzde 4.91
Zam bedeli: 49,10 TL
Zamlı kira bedeli: 1.049.10 TL olur.