Kilis'te okula roket: Suriye'ye müdahale bahanesi bir cana mal oldu

Kilis'te bir okula Katyuşa roketi düştü. Olayda temizlik görevlisi olarak çalışan Ayşegül Polat hayatını kaybetti.

Kilis'te okula roket: Suriye'ye müdahale bahanesi bir cana mal oldu

Kilis kent merkezindeki Eyüp Gökçeimam Ortaokulu’nda bugün saat 09.30 sıralarında patlama meydana geldi. Patlamada okulda temizlik görevlisi olarak çalışan Ayşegül Polat hayatını kaybederken, 7. sınıf öğrencisi bir çocuk da yaralanarak ameliyata alındı.

İlk gelen bilgilerde olayda 2 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin de yaralandığı söylenmesine rağmen hayatını kaybettiği söylenen bir kişinin ameliyata alınan 7. sınıf öğrencisi bir çocuk olduğu ortaya çıktı.

Olay, Türkiye’nin Azez-Cerablus hattında hem Halep’e açılan hem de Kürt bölgelerini ikiye ayıran alanda kurmak isteyip ABD’yi bir türlü ikna edemediği “güvenli bölge”de son dönemde yaşanan IŞİD ile diğer cihatçı çeteler arasındaki çatışmalar nedeniyle yaşandı.

20160118-2-13849789-4653918,A3c-IA2z10GHIPfgpjIAOQ

Tüm okullar boşaltıldı

Patlamanın Suriye’den ateşlenen 3 Katyuşa roketinden birinin okula isabet etmesi nedeniyle gerçekleştiği öğrenildi. Ateşlenen diğer 2 roketin ise boş araziye düştüğü bildirildi. Patlamanın etkisiyle bir araç hurdaya dönerken okul duvarında da delik oluştu.

Öte yandan, patlama sonrasında Kilis’teki tüm okulların boşaltıldığı bildiriliyor.

Kilis Belediye Başkanı’ndan halka “kaderinize razı olun” çağrısı 

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, olaydan sonra yaptığı açıklamada, halktan gelecek olası tepkilere karşı “kaderlerine razı olmaları” çağrısında bulundu.

Kara, “Halk provokasyona izin vermemeli. Kilisliler lütfen sakin ve sessiz olsunlar. Evlerine çekilsinler evlerinde otursunlar. Olay mahalline gittim bir iki tane de olsa seslerini yükselten olayı şöyle yapalım böyle yapalım diyenler var lütfen bunlara meydan vermesinler. Kilis halkı kendine yakışanı yapsın” dedi.

Oysa okula düşen roketlerin kendisi AKP’nin Suriye’de cihatçı çeteleri destekleyen politikalarının halka çıkan faturası olmuş oldu.

569ca368c03c0e3f344b78c6

Valilik’ten açıklama

Kilis Valiliği’nin olayla ilgili yazılı açıklaması şöyle:

“18.01.2016 tarihinde saat: 09.30 sıralarında Suriye’den geldiği tahmin edilen 3 roket mermisinden 2’sinin boş araziye düştüğü, 1 roket mermisinin ise 4 okulun bulunduğu okullar bölgesindeki Nazlı Ömer Çetin İlkokuluna isabet ettiği anlaşılmıştır.

Patlama sonucunda okulda görevli olan 1 bayan hizmetli hayatını kaybetmiş, diğer okuldaki 7. sınıfta okuyan bir kız öğrencimiz yaralı olarak Kilis Devlet Hastanesine kaldırılarak ameliyata alınmıştır. Olayda hayatını kaybeden personelimize Allahtan rahmet ve yaralı öğrencimize acil şifalar dileriz.”

Askeri kaynaklar, roketlerin gönderildiği noktaların tespit edildiğini ve top atışlarıyla yanıt verildiğini kaydettiler.

Saldırı IŞİD’e karşı savaşan çetelere yardım etmek için bahane edildi

Olayla ilgili askeri kaynaklardan bir açıklama geldi.

Kaynaklar, Suriye’deki IŞİD mevzilerinin bulunduğu bölgeden okulun olduğu bölgeye 3 adet Katyuşa füzesi geldiği ve bunlardan birinin okulun bahçesine düştüğü bilgisini verdiler.

Ayrıca olay sonrası, radarların füzelerin gönderildiği noktaları tespit ettiği ve buralara top atışları yapıldığı kaydedildi.

Böylece, Suriye’de IŞİD ile diğer cihatçı çeteler arasındaki savaşa müdahale için bir bahane daha elde edilirken Nusra Cephesi gibi cihatçılara topçu ateşiyle destek verildi.

569ca344c03c0e3f344b78bb

Kilis sınırı büyük ölçüde IŞİD’den diğer cihatçı çetelere geçmişti

Son dönemde IŞİD ile diğer cihatçı çeteler arasında yaşanan çatışmalarda Kilis’in merkez ilçesinin Suriye ile olan sınırı aralarında Türkmen çetelerinin de bulunduğu Nusra Cephesi ve diğer cihatçı çetelere geçmişti.

Geçen hafta da Suriye tarafından gelen havan mermileri Türkiye’de yerleşim merkezi olmayan yerlere düşmüştü. Bunun üzerine Türk topçu birliği Azez ve civarındaki IŞİD mevzilerini top atışıyla vurmuştu.