Kilislilerin can pazarı: 3 ayda yaşanan saldırıların bilançosu

Halep'in kuzeyinde IŞİD ile AKP'nin desteklediği diğer cihatçı terör örgütleri arasında yaşanan çatışmaların Kilis halkına 3 aylık faturası...

Kilislilerin can pazarı: 3 ayda yaşanan saldırıların bilançosu

Kilis’te son 3 ayda yaşanan 34 roket ve havan mermisi kente düşerken, 6 yurttaş hayatını kaybetti, 23 yurttaş ise yaralandı.

Halep’in kuzeyinde IŞİD ile diğer cihatçı terör örgütleri arasında yaşanan çatışmalarda Ocak ayından bu yana Kilis’e 34 roket ve havan mermisi düştü. Bu olayları cihatçı terör örgütlerine ateş desteğini meşrulaştırmak için kullanan Türkiye IŞİD’i sorumlu gösterse de düşen mermilerin kimler tarafından ateşlendiği her zaman bilinmiyor.

İlk saldırı 18 Ocak’ta gerçekleşti

Söz konusu olayların ilki 18 Ocak’ta gerçekleşti. Suriye’den ateşlenen 3 roket mermisinden 2’si boş araziye düşerken, birisi 4 okulun bulunduğu okullar bölgesindeki Nazlı Ömer Çetin İlkokulu’na isabet etti. Olayda, okul hizmetlisi Ayşegül Polat (25) yaşamını yitirdi, bir kişi yaralandı. Yaralanan 12 yaşındaki Gülten Canpolat, 11 gün süren yaşam savaşını kaybetti.

Terör örgütü IŞİD’in kontrolündeki bölgeden atılan bir başka mermi de 23 Ocak’ta Karaali Mahallesi Türbedar Sokağı’ndaki 2 katlı bir evin girişine isabet etti. Evin giriş katının hasar gördüğü patlamada, biri çocuk 2 kişi yaralandı.

Son dönemlerde yoğunlaştı

Suriye’deki çatışmalarda atılan mermilerin Türkiye tarafına düşmesi, son dönemlerde yoğunluk gösterdi.

8 Mart’ta Kazım Karabekir Mahallesi Kilis Devlet Hastanesinin arka tarafındaki araziye, Suriye’den atılan roket mermileri düştü. 8 roket mermisinin düştüğü olayda, Sıdıka Mavzer (54) olay yerinde, Mert Özkan (4) ise hastanede hayatını kaybetti.

Atılan 2 roket mermisi, 12 Mart’ta Kilis Emniyet Müdürlüğünün yakınındaki askeri lojmanlar ile Adalet Sarayı arkasındaki araziye düştü. Ölen ya da yaralananın olmadığı olayın hemen ardından üçüncü bir roket mermisi de yakınlardaki marul bahçesine düştü.

Sınırın sıfır noktasındaki Elbeyli ilçesine 4 Nisan’da Suriye tarafından atılan 6 havan mermisi düştü. Havan mermilerinden 2’si ilçe mezarlığı, 4’ü ise mezarlığın yanındaki araziye düştü.

Sınırın diğer tarafından atılan 2 roket mermisi, 7 Nisan’da Yavuz Sultan Selim Mahallesi Dilek Sokağı ile İslambey Parkı yakınındaki sokağa isabet etti.

Son 3 günde 3 saldırı

11 Nisan’da atılan 5 roket mermisi Atatürk Mahallesi İnce Sokağı’na düştü. Roketlerden birinin eve gelmesiyle yaşanan patlamada yaralanan 12 kişi, hastanede tedavi altına alındı.

Cihatçı terör örgütleri arasındaki çatışma bölgesinden 12 Nisan’da atılan 2 roket mermisinden biri otogar civarındaki boş araziye düştü, diğeri ise İbni Sina Caddesi’ndeki 4 katlı pansiyonun birinci katına isabet etti. Olayda 2’si ağır 8 kişi yaralandı. Yaralılardan belediye çalışanı Mehmet Emin Onarıcı (42) ile Mehmet Hanifi Sağlam (45), kaldırıldıkları Kilis Devlet Hastanesindeki müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Son olarak Suriye’den ateşlenen 4 roket mermisi sabah saatlerinde Bölük Mahallesi Öncüpınar yolu yakınındaki tarım arazisine düştü.