Kılıçdaroğlu'ndan Adli Yıl açılışına tepki: Tam bir yüzkarası bu toplantı

Adli Yıl açılışı ile ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sert açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu'ndan Adli Yıl açılışına tepki: Tam bir yüzkarası bu toplantı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen Adli Yıl açılış töreninde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert eleştirilerde bulundu.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın törende konuşma yapmasını “Adli Yıl’ı açıyorsunuz, bir de kalkıp konuşma yapıyorsunuz. Siyasi bir konuşma. Ne demek bu, ‘Sevgili hakimler, siz bu yönde karar verin.’ Tam bir yüzkarası bu toplantı.” sözleriyle eleştirdi.

Erdoğan’ın yargıya talimat verdiğini söyleyerek “Davaları hızlandırın diyor, yargıya talimat veriyor. Bunun neresi demokrasi? Herkesin Yenikapı ruhuna saygı duyması lazım. Birliğe, beraberliğe ihtiyacımız var mı, var. Ama devletin kurumlarını hiç kimse kendi arka bahçesi haline getirmemeli. Devletin kurumlarını arka bahçenize dönüştürürseniz Türkiye’de birliği beraberliği sağlayamazsınız.” ifadelerinde bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

“Burası da millete ait bir mekan. Bana ait değil ki. Cumhurbaşkanlığı da, TBMM de millete aittir. Ama milletlerin, devletlerin gelenekleri vardır. Cumhurbaşkanlığı’nı TBMM’ye getiremezsiniz. Cumhurbaşkanlığı adliyede toplanır mı, Bakanlar Kurulu TBMM’de toplanır mı?

Milletin mekanı diyorsunuz ama millet kaça mal olduğunu bilmiyor. Orada yargıyı topluyorsunuz. Yargı bağımsızlığı diye bir kural vardır. ABD Başkanı salona girdiğinde yargı ayağa kalkıp alkışlamaz. Bizde hep beraber alkışlıyor. Ne demek bu, yargı yürütmenin emrinde demektir. Dünyanın her yerinde hakim salona girdiğinde herkes ayağa kalkar. Herkesin bir yeri vardır. Ben ayağa kalkarım. Ama hakimler bürokrat değildir. Bu çerçevede bakmak gerek.

Adalete gölge düşürdüğünüz andan itibaren devleti devlet olmaktan çıkarırsınız. Anayasada da ‘Kimse yargıya talimat veremezsiniz’ diyor. Giriyorsunuz, herkes ayağa kalkıyor, konuşma yapıyorsunuz, gidiyorsunuz. Bu anayasa ve hukukun ayaklar altına alınmasıdır.

Bu adaleti aşağılamak demektir, yargıyı aşağılamak demektir. Böyle bir şey olamaz. Barolar Birliği Başkanı konuşur, Yargıtay Başkanı konuşur. İlk kez bütün gelenekleri bir kenara attık. Elbette milletin yeri. Kimse itiraz etmiyor ki ona. Milletin yeri diye meydanda toplansınlar.”