Kılıçdaroğlu "istihbarat zaafiyeti" tartışmalarını değerlendirdi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, darbe girişimini ve sonrasında yaşanan gelişmeleri Cumhuriyet gazetesine değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişimini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “eniştesinden”, Başbakan Binali Yıldırım’ın da “yakın koruma ve eş dosttan öğrenmesi” ile ilgili olarak ortaya çıkan tablo için “İstihbarat zafiyeti var diyorlar. İstihbarak zafiyeti var demek olayı hafifletmektir. Daha ciddi bir durum var. Yönetim zafiyeti var. Bizim uyarılarımıza rağmen yargıya ve devlete militanları doldurmuşlar. Acilen özeleştiri yapıp halka hesap versinler.” dedi.

Darbe girişimini ve sonrasında yaşanan gelişmeleri Kılıçdaroğlu Cumhuriyet gazetesine değerlendirdi. Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmelerinde öne çıkan başlıklar şöyle;

Tablo sizin eseriniz

Ortaya çıkan bu durum, devletteki liyakat sisteminin çökmesi ve bu çöküntünün bizi getirdiği tablosudur. Örneğin siz devletin makamlarına ehliyet ve liyakatta kişileri değil de ‘bizim partilimizdir, militanımızdır, yakınımızdır’ dediğiniz kişileri getirirseniz bugünkü tabloyu hazırlamış olursunuz.

O istihbarat gelmez

Şimdi ‘efendim istihbarat gelmedi, istihbaratı geç aldık’ diyorlar. Kim getirecek size istihbaratı? Sizin atadığınız kişiler. İşi layık olana, ehline teslim eden yol yöntem izlemeyip, kendi yakınlığınıza göre insanları o görevlere getirmişseniz o istihbaratı alamazsınız. Ama tablonun sorumlusu kim? Sizsiniz.

Özeleştiri verin

Ben darbe girişiminin ertesi günü parlamentoda yaptığım konuşmada, bu tablo nedeniyle başta iktidar, her siyasi partinin oturup özeleştiri yapması gerektiğini söyledim. Bu bir ihtiyaçtır. Özeleştiri çağrımı yineliyorum.Çok flu alanlar var: Darbe sonrası açıklama ve gelişmelere baktığımızda çok flu alanlar var. O nedenle bu aşamada, peşin olarak ‘şu suçludur bu suçludur’ diyemiyoruz. O nedenle özeleştiri çağrısı yapıyorum.

OHAL’siz çözemiyorlar

Hükümet, ‘ben Gülen örgütüyle mücadeleyi OHAL olmadan çözemiyorum’ gibi bir gerekçeyle OHAL uygulamasına geçti. Biz CHP olarak OHAL’e karşıyız. Çünkü otoriter rejimlerin uygulamasıdır. Ama biz süreci izleyeceğiz. Eğer işletecekleri hukuk sistemi evrensel hukuktan saparsa bunun Türkiye’ye faturaları ağır olur.

Halka hesap versinler

Yıllardır biz devlet kurumlarının denetim dışına çıkarıldığını anlatıyoruz. Şimdi hiçbir şey olmamış gibi davranmak değil halka bu olan biten konusunda hesap vermek gerekiyor. Halkın da hesap sorması gerekiyor.

Elçi’yi örnek alsınlar

Suçlulara karşı da uygulamalar hukuk içinde olmalıdır. Bu konuda Diyarbakır’da öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’nin açıklamaları güzel bir örnek. Kendisinin, işkenceden büyük acılar çekmiş bir kişi olarak, ‘Eşimin katilini yakalasanız bile işkence yapmayın’ sözleri çok önemlidir.