Kıbrıs: Oynanan kartlar ortaya çıkıyor

Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) Kıbrıs sorunun iki tarafı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti lideri Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis önceden duyurulduğu gibi dün bir araya geldi. Taraflar, Forum’un ikinci gününde hem WEF Başkanı Klaus Schwab moderatörlüğünde “Kıbrıs’ı Birleştirmek” başlıklı özel oturumda hem de BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la yaptıkları görüşmede Kıbrıs’ın geleceğini... View Article

Kıbrıs: Oynanan kartlar ortaya çıkıyor

Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) Kıbrıs sorunun iki tarafı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti lideri Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis önceden duyurulduğu gibi dün bir araya geldi. Taraflar, Forum’un ikinci gününde hem WEF Başkanı Klaus Schwab moderatörlüğünde “Kıbrıs’ı Birleştirmek” başlıklı özel oturumda hem de BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la yaptıkları görüşmede Kıbrıs’ın geleceğini değerlendirdiler.

Her iki tarafla da özel olarak görüşen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, iki liderde sorun çözebilecek bir irade gördüğünü belirtirken hala ciddi problemler olduğunun da altını çizdi. İki lideri de cesaretlendirdiğini söyleyen Ban Ki-moon “Kıbrıs sorununa küresel bir çözüm bulmak tüm Kıbrıslıların yararına” dedi.

Ada’yı enerji mi birleştirecek?

“Kıbrıs’ı Birleştirmek” adlı oturumda konuşan liderlerse, deyim yerindeyse ellerindeki kartları ortaya koydular. Bu görüşmelerin son şans olduğu konusunda ortaklaşan taraflar, “olumlu” söylemlerine devam ettiler. Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis Avrupa’da yaşanan derin krize rağmen görüşmelerin iyi bir biçimde ilerlediğine vurgu yaparken, 2016’yı hassasiyetlerin giderileceği bir yıl olarak tanımladı. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti lideri Mustafa Akıncı da Türkiye’den Ada’nın kuzeyine gelen suyun tüm Kıbrıs’la paylaşılabileceğini belirterek su kartını ortaya koyarken “Enerji kaynaklarının ihtilaf kaynağı olmasına izin vermemeliyiz.” dedi.

Yabancı basının Kıbrıs meselesinin çözümü konusunda yaptığı haberlerde sürekli Akdeniz’in bölünmüşlüğünü vurgulaması, İsrail üzerinden gerçekleşen doğal gaz anlaşmaları ve Akıncı’nın bu yaklaşımı sorunun çözümünde enerjinin kilit bir rol oynayacağının göstergesi.