Kerry'nin Moskova ziyareti: "İkinci bahar" mı geliyor?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi kabul etti.

Kerry'nin Moskova ziyareti:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yi kabul etti.

Çalışma ziyareti çerçevesinde Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Kerry, Devlet Başkanı Putin ile Kremlin Sarayı’nda bir araya geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Putin ile görüşme öncesinde, John Kerry ile yaptığı ve Rusya ile ABD arasındaki uluslararası düzeydeki işbirliği, Suriye ve Ukrayna krizinin ele alındığı görüşme hakkında Rusya Devlet Başkanı’na bilgi verdi.

Kerry’yi, Moskova’da yeniden ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Putin, yaptıkları görüşmelerde ortak noktalar bulduklarını söyledi. Putin, bugünkü görüşmede de ikili ilişkiler ve uluslararası gündemle ilgili konularda ilerleme kaydedebileceklerini kaydetti. Putin ve Kerry arasında basına kapalı devam eden görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. Görüşme sonrası iki ülke dışişleri bakanları ortak basın toplantısı düzenledi.

Esir değişimini başlatılması konusunda anlaşıldı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Putin ile yaptıkları görüşmenin verimli geçtiğini söyledi. Görüşmede, Suriye’deki ateşkesin kalıcı olması için atılacak adımların ele alındığını vurgulayan Kerry, ABD ve Rusya’nın, Suriye’de ateşkesin sürdürülmesi konusunda çalışmalara hız vereceğini bildirdi. Kerry, “Rusya ve ABD, Suriye hükümeti ve muhalefetin esir değişimini başlatması gerektiği konusunda anlaştı” diye konuştu.

Rusya ve ABD’nin, “Suriye’deki siyasi geçiş sürecinin çerçevesinin oluşturulması grafiğini görüştüklerini, siyasi geçiş süreci için altyapının ve yeni anayasa taslağının ağustos ayında hazırlanması konusunda anlaştığını” kaydeden Kerry, ABD’nin, Suriye’de barışın sağlanması için Beşşar Esed’in doğru karar vermesini istediğini belirtti.

Obama Rusya’ya uygulanan yaptırımları iptal etmeye hazır

Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Minsk-2 anlaşmasının uygulanması halinde ABD Başkanı Barak Obama’nın Rusya’ya uygulanan yaptırımları iptal etmeye hazır olduğunu hatırlatan Kerry, “Başkan Obama’nın, ‘Minsk anlaşmasının bütün maddeleri uygulanırsa Rusya’ya uygulanan yaptırımlar kaldırılacak’ vaadini tekrarladım” açıklamasında bulundu.

Savçenko’nun durumu belli bir zaman alacak

Putin ile Rusya’da mahkeme tarafından 22 yıl hapse mahkum edilen Ukraynalı milletvekili ve pilot Nadejda Savçenko’nun durumunu ele aldıklarını da ifade eden Kerry, Putin’in, Savçenko’nun durumunun belli bir zamanda sonuçlanabileceğini ima ettiğini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Rusya’nın, ABD ile birbirlerinin çıkarlarına saygı temelinde, eşit düzeyde işbirliğine hazır olduğunu ve hiçbir zaman işbirliğinden kaçınmadığını gösterdiğini dile getirerek, tarafların, Rusya ve ABD arasındaki ikili ilişkiler çerçevesini zayıflatmanın verimli olmadığında hemfikir olduğunu belirtti.

ABD ve Rusya’nın, Ukrayna krizinin çözümünde çeşitli fikir ayrılıklarına rağmen, Minsk anlaşmasının uygulanması dışında alternatifin bulunmadığı konusunda hemfikir olduklarını dile getiren Lavrov, Moskova’nın Donbas yöneticilerinden Minsk anlaşmasındaki taahhütlerini yerine getirmelerini isteyeceğini bildirdi.