KDP’li Ali Avni: Bağımsız Kürdistan için bu yıl referanduma gideceğiz

Sputnik’e konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) politbüro üyesi Avni, “Bağımsız Kürdistan için bu yıl referandum yapacağız.

KDP’li Ali Avni: Bağımsız Kürdistan için bu yıl referanduma gideceğiz

Sputnik’e konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) politbüro üyesi Avni, “Bağımsız Kürdistan için bu yıl referandum yapacağız. Halkımız bağımsız bir Kürdistan istiyor mu istemiyor mu göreceğiz. Biz, halkımızın Bağımsız Kürdistan’ı istediğine eminiz. Bağımsız bir Kürdistan’ın kurulması yakındır” dedi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’de Sputnik’in sorularını yanıtlayan KDP Politbüro Üyesi Ali Avni, Bağdat yönetimiyle ilişkilerden, bağımsızlık ilanına kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

‘Türkiye ile iyi ilişkilerimiz var’

KDP ile Türkiye arasında iyi ilişkilerin olduğunu belirten Avni, “Hem Kürdistan hükümetinin hem de KDP’nin, Türkiye ile AK Parti ayrıca CHP ile iyi ilişkileri var. Biz bu ilişkileri esas alıyoruz” dedi.

‘Kürtler hiçbir ülkeye saldırmadı’

Kürtlerin tarih boyunca haklarının gasp edildiğinin savunan Avni, şöyle konuştu: “Kürtlerin hakları tarih boyunca gasp edildi. Lozan’da Kürtleri dört parçaya böldüler. Kürtler yüzyıldır topraksız ve kimliksiz yaşıyorlar. Kürt dili yasaklandı. Kürtler tarih boyunca kandırıldı ancak bundan sonra kandırılamayacaklar. Kürlerin sınırları belli olmalı. Kürtler başka ulusların egemenliği altında yaşamak istemiyor. Bağımsız bir Kürdistan’ın kurulmasını istemeyen devletler güçler var. Kürtlerin haklarını gasp eden dört ülke (İran, İrak, Suriye, Türkiye) bağımsız bir Kürdistan istemiyor. Biz Kürtler hiçbir zaman hiçbir ülkeye saldırmadık ve kimsenin hakkını gasp etmedik.”

‘Referandum bu yıl olacak’

IKBY’nin, pek çok ülke ile milyon dolarlık anlaşmalar imzaladığını söyleyen KDP’li Avni, Kürtlerin barışa ve birlikte yaşamaya hazır olduğunu belirtti: “Bağımsız bir Kürdistan için bir referandum yapacağız şimdi onun çalışmasını yapıyoruz.  Referandum bu yıl olacak. Biz halkımızın bağımsız bir Kürdistan istediğinden eminiz. Bizim tahminimize göre bağımsız bir Kürdistan’ın kurulması yakındır. Araplarla, Türkmenlerle ve Farslarla kardeşiz, komşuyuz. Onlara düşman değiliz. Kanla düşmanlıkla savaşla değil diyalogla başka yollarla bağımsız bir Kürdistan devletinin kurulmasından yanayız.”

‘Rusya tarih boyunca Kürtlere olumlu yaklaştı’

Bağımsız Kürdistan’ın kurulması için ABD ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeden destek beklediklerini aktaran Avni, “Avrupa ülkeleri ile Çin de destek verebilmeli” çağrısında dedi. Rusya’nın Kürtlere ve Kürt sorununa tarih boyunca olumlu yaklaştığını vurgulayan Avni, “Kürt coğrafyasında Kürt edebiyatı ve kültürü yasak olduğu dönemde Rusya’da önemli Kürt şairler yazarlar çıktı. Şakıre Ğuda, Cemile Cemil, Casime Celil gibi önemli Kürt şair ve yazarlar Rusya’da çıktı. Rusya’da Kürt kültürü ve edebiyatı yaşatıldı. Birçok Kürt Rusya’da okudu. Rusya tarih boyunca Kürtlere yardımcı oldu. Biz ümit ediyoruz ki Rusya bağımsız bir Kürdistan’ın kurulması için yardımcı olur” ifadelerini kullandı.

‘PKK bağımsız bir Kürdistan istemiyor’

PKK ile KDP arasındaki yaşanan tartışmalara ilişkin de konuşan Avni, “PKK bağımsız bir Kürdistan devleti istemiyor. Biz ise bağımsız bir Kürdistan devleti istiyoruz. PKK özerklik istiyor. Irak’ta Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve birkaç bakanın Kürt olması sorunlarımızı çözmedi. Kürtlerin petrol hakları verilmedi. Peşmerge’nin hakları verilmedi. Suriye, İran ve Türkiye’de de pek çok bakanlığa ve önemli mevkilere Kürtler geldi ama Kürt halkının talepleri karşılanmadı, sorunları çözülmedi. Saddam Hüseyin zamanında da yönetimde Kürtler vardı ama Halepçe katliamı bu dönemde oldu” ifadelerini kullandı.

‘Kargaşayı genele yaymak istediler’

KDP ile Goran Partisi arasındaki yaşanan sorunlara ilişkin ise Avni, “Goran’dakiler bizim çocuklarımızdır. Ama bazen yanlış yapıyorlar. Süleymaniye bölgesinde bizim parti binalarımızı yakıp yıktılar. Kargaşaya neden oldular. Süleymaniye’deki karışıklığı Erbil ve diğer kentlere yaymak istediler. Buna izin vermedik. Goranlı bakanların eski görevlerine dönmesi için görüşmeler var. Aramızdaki sorunların çözülmesi için çabalarımız var” şeklinde konuştu.

‘IŞİD ile mücadele ekonomimizi kötü etkiledi’

Kürt bölgesinde yaşanan ekonomik krize ilişkin ise Avni şunları söyledi: “Kürdistan bölgesinde yaşanan ekonomik krizin pek çok sebebi var. Petrol fiyatı düştü. Petrol dışında önemli bir gelirimiz yok. Tarımla uğraşmadık. Ekonomik sistemimizde sorunlar ve eksiklikler var, bunları kabul etmeliyiz. IŞİD ile savaş ekonomimizi çok kötü etkiledi. Bütçemizin önemli bir kısmı IŞİD ile savaşa gidiyor. Bir diğer sebep ise Irak hükümetinin uyguladığı ambargo. Irak normalde ülkenin bütçesinin yüzde 17’sini bize vermek zorunda ama vermiyor. Bize herhangi bir ödeme yapmıyor. 2013 yılından bu yana Irak yüzde 17’lik bütçeden en fazla yüzde 10’unu verdi. Ekonomik krizinin bitmesi için Kürdistan hükümeti bir dizi tedbirler aldı. Masraflar azaltılcak ve tarım alanı geliştirilecek. Başka önlemler de alınacak. Turizm’i canlandırmayı hedefleyeceğiz. Bölgeye yatırımcı çekmeye çalışacağız.”

‘Kürtler fırsatı değerlendirmeli’

Suriye’deki çatışmaların bir an önce sona ermesi gerektiğini ümit ettiklerini dile getiren Avni “Suriye’de de Kürtler büyük bir zülme, baskıya maruz kaldılar. Suriye’deki Kürtler ülkede yaşananları fırsat olarak değerlendirmeli, haklarını elde etmeliler. ENKS ve PYD güçlerini birleştirmeli. Kürtlerin savaşı dini ve mezhepsel değildir. Kürtler haklarını istiyor” dedi.

‘Başkan Barzani 3 öneri sundu’

KDP Politbüro üyesi Avni, IKBY’de yaşanan başkanlık kriziyle ilgili ise şu bilgileri verdi: “Kürdistan bölgesinde yaşanan başkanlık krizinin çözümü için başkan Mesut Barzani yeni yıl mesajında üç öneri sundu. Birincisi, ‘bağımsız seçim komisyonu kurulursa, seçim yapılırsa, kim seçilirse seçilsin kutlarım’ dedi. İkincisi, Barzani, ‘bütün siyasi partiler kimi başkan olarak uygun görürse ben ona hizmet ederim’ dedi. Ve son olarak ‘Eğer siz başkan seçemiyorsanız ve seçimi yapamıyorsanız yol verin ben 2017 yılına kadar başkan kalmaya devam edeyim’ dedi. Şimdi Başkanın bu üç önerisi konusunda görüşmeler sürüyor.”