KDHC'nin hidrojen bombası denemesi tepkiyle karşılandı

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), ilk hidrojen bombası denemesini başarıyla gerçekleştirdiklerini duyurdu.

KDHC'nin hidrojen bombası denemesi tepkiyle karşılandı

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), ilk hidrojen bombası denemesini başarıyla gerçekleştirdiklerini duyurdu. KDHC tarafından yapılan açıklama özellikle ABD, Japonya ve Güney Kore tarafından tepkiyle karşılandı.

KDHC, “sorumluluk sahibi bir nükleer devlet’ gibi hareket edeceğini ve ‘egemenliği ihlal edilmediği sürece nükleer silahlarını kullanmayacağını” söylerken, Resmi haber ajansından duyurulan açıklamada Pyongyang’ın ABD’nin saldırgan tutumunu koruduğu sürece nükleer programından vazgeçmeyeceği kaydedildi.

KDHC resmi televizyon kanalından yapılan açıklama, Punggye-ri adlı nükleer merkez yakınlarında 5.1 büyüklüğünde sarsıntı tespit edilmesinden saatler sonra geldi. BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Kuzey Kore’nin 2006 yılından bu yana Punggye-ri’de üç yer altı nükleer deneme yaptığı düşünülüyor.

Denemeyi duyuran spiker, “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin ilk hidrojen bombası denemesi 6 Ocak 2016’da saat 10.00’da başarıyla gerçekleştirilmiştir” dedi.

Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Örgütü tarafından tespit edildi

Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Örgütü’nden Lassia Zerbo tarafından yapılan açıklamada, “Kore Yarımadası’nda olağan dışı bir hareketlilik tespit edildiği” aktarıldı.

Nükleer denemeleri izleyen örgütün açıklamasında şu ifadeler yer aldı; “Uluslararası izleme sistemimiz, Kore Yarımadası’nda, 41.23 enlemi, 129.10 derece boylamında olağan dışı bir sismik etkinlik tespit etti. Haritadaki yer, Kuzey Kore’nin kuzeydoğu dağlarında bulunan ve nükleer denemelerini yaptığını iddia ettiği Pyunggye-ri test alanındaki merkez üssüne karşılık geliyor.”

Reuters’a konuşan Zerbo, “Kuzey Kore’nin hamlesinin, evrensel olarak kabul edilen ve nükleer denemelere karşı geliştirilen normun ihlâli olduğunu” söyledi. Zerbo, “Bu ayrıca uluslararası barış ve güvenliğe karşı somut bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Dünyadan tepki yağıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bu gelişmeyi değerlendirmek üzere bu sabah toplantı yapmayı planladığı söyleniyor.

ABD, Japonya ve Güney Kore’den Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin hidrojen bombası denemesine ilişkin ilk açıklamalar geldi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Kuzey Kore’nin hamlesini “ülkesinin güvenliğine tehdit” olarak değerlendirirdi. Abe, “Kesinlikle buna izin veremeyiz ve şiddetle kınıyoruz. Kuzey Kore’nin nükleer silahsızlanmaya meydan okumasına karşı sert yanıt vereceğiz” dedi.

Güney Kore’den “Aralarında Birleşmiş Milletler yaptırımlarının da aralarında bulunduğu tüm muhtemel önlemleri alacağız” açıklaması gelirken ABD’den gelen açıklamada ise “Kuzey Kore tarafından yapılan provokasyona gereken yanıtın verileceği” belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Ned Price tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Kuzey Kore’nin bu iddialarını henüz teyit edemememize karşın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarının ihlâlini kınıyoruz ve bir kez daha Kuzey Kore’ye uluslararası zorunluluklara ve taahhütlere riayet etmesi çağrısında bulunuyoruz.”

Price, ABD’nin bölgedeki müttefiklerini korumaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Rusya ve Çin’den kınama yok

Rusya tarafından yapılan açıklamada KDHC’nin nükleer programının Rusya’nın ulusal güvenliği üzerinde etkisi olduğu belirtilerek, Rusya ile KDHC’nin coğrafi yakınlığına dikkat çekildi. Açıklamada, KDHC’nin hidrojen bombası kullanmasına karşı çıkılarak, bunun bölgede durumu kötüleştirdiği öne sürüldü.

Çin Halk Cumhuriyeti tarafından yapılan açıklamadaysa, KDHC’nin testinin BM kararlarına aykırı olduğu söylenerek, Kore yarımadasında barış olmamasının kimse için iyi olmadığı söylendi. Çin, Kore yarımadasındaki nükleersizleşme çabalarının uluslararası desteğe sahip olduğunu ve bunun bozulmasının istenmediğini açıkladı. Çin Halk Cumhuriyeti, kimsenin tek taraflı adım atmamasını istedi.