KCK "TAK ile organik bağımız yok" dedi

PKK’yi de içeren KCK Sözcüsü Serhat Varto, Ankara’da bir ayda iki bombalı saldırı gerçekleştiren TAK ile aralarında “organik bağ” olmadığını söyledi.

KCK

PKK’yi de içeren Kürdistan Topuluklar Birliği (KCK) Sözcüsü Serhat Varto, Ankara’da bir ayda iki bombalı saldırı gerçekleştiren TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) ile aralarında “organik bağ” olmadığını söyledi.

Ankara şehir merkezinde son bir ay içinde iki bombalı saldırı gerçekleşmiş, her iki saldırıyı da TAK örgütü üstlenmişti. 17 Şubat’taki saldırıda 29, 13 Mart’takin de ise 35 kişi yaşamını yitirmişti.

BBC Türkçe’ye konuşan Serhat Varto, TAK ile PKK arasında hiçbir organik ilişki olmadığını, TAK’ın ayrı bir yapılanma olduğunu ifade etti.

“Sembollerimizi kullanmaları kendi takdirleri”

Kandil’de bulunan Varto, TAK’ın PKK’yi eleştiren bir örgüt olduğunu anımsatarak, “Bizim de eylemlerine yönelik olarak eleştirilerimiz olmuştur. Ne eylemlerin de ne örgütün bizimle alakasının olmadığı yönünde açıklamalar yapıyoruz” dedi.

TAK’ın saldırıları üstlendiğinde yaptığı açıklamalarda PKK bayrakları bulunması ve PKK lideri Abdullah Öcalan’a bağlılık bildirilmesinin anımsatılması üzerine ise Varto, “Bizim kamplarımızda eğitim gördükleri doğru değil. Sembollerimizi kullanmaları kendi takdirleri. Birçok kesim, bu değerleri, sembolleri kullanıyor” şeklinde konuştu.

“Örgütü engellemeye dönük özel bir çabamız yok”

Varto, örgütü engellemeye dönük özel bir çabaları olmadığını da vurgulayarak, “PKK büyük bir harekettir. Zaman zaman kimileri hareketimizin gücünü dikkate alarak ona göre kendilerini düzenleyebiliyorlar ama zaman zaman kendi bildiklerini yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

2013’te KCK açıklamalarının ardından TAK’ın eylemlerinin uzun süre kesilmesini ise KCK sözcüsü, “Bunlar PKK’nin çağrılarıyla ilgili değil, içinde bulunulan süreçlerle ilgili. Şu anda bu tür eylemlerin gelişiyor olması devletin Kürdistan’da izlediği politikalarla ilgili. Türk devleti Kürdistan’da çok büyük katliamlar yaptı. Bu tür durumlarda bu tür tepkiler ortaya çıkabilir” diye yorumladı.

TAK’ın eylemlerine olumlu yaklaşmadıklarını, çünkü kendilerinin devletin doğrudan silahlı güçlerini hedefleyen bir hareket olduğunu vurgulayan Varto, sivilleri hedef almayı reddeden yaklaşıma sahip olduklarını savundu.

KCK İstiklal Caddesi saldırısını da kınamıştı

Dün İstiklal Caddesi’nde IŞİD tarafından gerçekleştirilen intihar saldırısından sonra da bir açıklama yayınlayan KCK “Ancak şunu belirtmeliyiz ki, Kürt Özgürlük Hareketi olarak sivillerin hedef alınmasına karşıyız ve sivillere yönelik eylemleri kınıyoruz.” demişti.

Buna karşın, kamuoyunda oluşan tepkilerden bu açıklamaların yeterli olmadığı ve KCK, PKK ve TAK’ın farklı örgütler olarak algılanmadığı görülüyor.

http://gazetemanifesto.com/2016/03/19/kckden-taksim-saldirisiyla-ilgili-aciklama/