Kaynağı belirsiz 11.9 milyar dolar nereden geldi?

Orta Vadeli Ekonomik Programın açıklanmasından sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak Türkiye'ye kaynağı belirsiz 11.9 milyar dolar para geldiğini belirtti.

Kaynağı belirsiz 11.9 milyar dolar nereden geldi?

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Naci Ağbal ve kamu kuruluşlarından üst düzey yöneticilerin katıldığı toplantıda Orta Vadeli Ekonomi Programını (OVP) açıklandı. 2016 – 2018 dönemlerini kapsayan programı açıklayan Şimşek, 2015 için yüzde 3 olarak öngörülen büyümenin yeni Orta Vadeli Program’da yüzde 4’e yükseltildiğini, 2016 için büyüme beklentisinin yüzde 4,5, 2017 ve 2018 için de yüzde 5 olarak belirlendiğini bildirdi.

2015 için yüzde 10,5 olarak öngörülen işsizlik oranının ise yeni OVP’de yüzde 10,2’ye çekildiğini, program dönemi sonunda ise işsizlik oranının yüzde 9,6’ya düşmesinin beklendiğini açıklayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, 2015 için öngörülen enflasyon oranının ise yeni OVP’de yüzde 8,8’e yükseltildiğini bildirdi. Yeni OVP’de 2016 için enflasyon beklentisi yüzde 7,5, 2017 için yüzde 6, 2018 için de yüzde 5 olarak belirlendi.

ABD ve Avro Bölgesi’nde enflasyonun düştüğünü ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyon oranının yavaşlamasının önemine vurgu yapan Şimşek konuyla ilgili “Küresel dış ticaret hacminde bir yavaşlama söz konusu. Bu da bütün ülkeleri olduğu gibi Türkiye’yi de etkiliyor. Düşük emtia fiyatları bizim için bir avantajdır fakat emtia ihraç eden ülkelerdeki talep düşüklüğü bizi dolaylı olarak etkiliyor. Gelişmiş ülke para politikaları arasında bir ayrışma söz konusu. Amerika’da faiz artışı sürecinin başındayız, fakat Japonya’da ve Avrupa’da henüz parasal genişleme devam ediyor ve burada faiz artışından bahsetmek için çok erken. Aslında senkronize bir faiz artışının olmaması tabii ki olumlu bir gelişme. Gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında ciddi bir yavaşlama var. Bu da gelişmekte olan bütün ülkeleri etkiliyor. Jeopolitik gerginlikler ve siyasi belirsizlikler, Türkiye’de bir siyasi belirsizlik yok ama bölgemizdeki gerginlikler tabii ki etkili olmaktadır. Diğer gelişmekte olan belirsizler tabii ki önem arz etmektedir.” açıklamasını yaptı.

Bu açıklamalardan sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak twitter hesabından Türkiye’ye 11 ayda kaynağı belirsiz 11.9 milyar dolar geldiğini açıkladı.

öztrak-1

Radikal’in bu açıklamalar üzerine Öztrak ile yaptığı görüşmede, paranın bir miktarı Irak ya da Suriye gibi ülkelerden gelmiş olabileceği bilgisi verildi. 2014 yılı ocak-kasım döneminde cari açığın 39 milyar 622 milyon dolar olduğunu vurgulayan Öztrak, “Bunun sadece 4.5 milyar dolarının kaynağı belirsizdi. Şimdi ise cari açık 27 milyar dolara düşmesine rağmen bunun 11. 9 milyar doları Net Hata-Noksan kalemiyle açıklanmış.  Ayrıca rezervimiz de 5.2 milyar dolar azalmış. Yani hazırdan da tüketmişiz. Ayrıca büyük oranda da nereden geldiği belli olmayan para var. Bu şunun göstergesi para dışarıdan normal yollarla gelmiyor. Bu durum risk algısının dünya piyasalarında yükseldiğini gösteriyor” diye konuştu.