Kaymakam'dan muhtara: Cem yapmanıza tolerans gösteriyoruz

Kahramanmaraş'ta köylerine mültecikampı yapılmasına istemeyen Alevi yurttaşların mücadelesinde bir skandal ortaya çıktı.

Kaymakam'dan muhtara: Cem yapmanıza tolerans gösteriyoruz

Kahramanmaraş’ın Sivricehöyük köyünde çoğunlukla Alevi nüfusun yaşadığı köyde yurttaşlar, köylerine kurulmak istenen Suriye mülteci kampına karşı cemevinin yanında kurdukları çadırla direniyor. Ancak kurulan çadır, 108 gün önce başlayan direniş süresi içinde defalarca emniyet güçleri tarafından kaldırıldı, köylüler tarafından tekrar kuruldu.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre, son olarak dün sabah saatlerinde güvenlik güçleri çadıra bir kez daha müdahale ederek kaldırdı, köylülerin direnişi cemevinde devam ediyor.

CHP PM Üyesi Ali Öztunç, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz’ün çadır kaldırılmadan bir gece önce Sivricehöyük köy muhtarını arayarak “Biz sizin cem yapmanıza tolerans gösteriyoruz, izin veriyoruz. Cemevine misafirlerinizin gelmesine izin veriyoruz. Ama siz çadır kuruyorsunuz. O çadırı kaldıracaksınız artık size toleransımız yok” dediğini söyledi.

“Kaymakamın bu sözleri nefret suçu kapsamındadır” diyen Öztunç, şöyle konuştu: “Bu bakış açısı Türkiye’de AKP hükümetinin Alevilere karşı uyguladığı baskının bir başka boyutudur. Kabul etseniz de etmeseniz de Cemevlerinde ibadet yapılır ve yapılacaktır. Dulkadiroğlu Kaymakamı ve Kahramanmaraş Valisini Alevi toplumundan özür dilemeye davet ediyorum.”

‘Yok öyle şey’

Türköz ise iddialara ilişkin Cumhuriyet’e şu açıklamayı yaptı: “Yok öyle bir şey, kim söylemiş onu. Çadırın kaldırıldığından bilgim var. Oraya biz değil valilik bakıyor. Sadece bizim sınırlarda olduğu için biz oradaki olaylara bakıyoruz, asayiş olarak bakıyoruz yani. Yoksa oranın tamamına ilgili vali yardımcısı oluyor. Bizim muhtarla telefon konuşmamız her zaman oluyor, bugün de oldu. Bugün de aradım görüştüm, problem yok.