Katledilmesinin dokuzuncu yılında Hrant Dink anılıyor

Bugün Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesinin yıldönümü. Cinayetin üzerinden tam dokuz yıl geçmesine rağmen aydınlatılamadı. Hrant Dink’in cinayetinde rol alan derin ilişkilerin üstüne gidilmedi, kendisini hedef tahtasına koyan basın yayın kuruluşlarının bu cinayetteki rolleri tartışılmadı. Hrant Dink’in katledilmesinde ihmalkârlıklarının yanı sıra taammüden uygulamaları olan ve haklarında soruşturma açılan kamu görevlileri hâlâ görevleri... View Article

Katledilmesinin dokuzuncu yılında Hrant Dink anılıyor

Bugün Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesinin yıldönümü. Cinayetin üzerinden tam dokuz yıl geçmesine rağmen aydınlatılamadı.

Hrant Dink’in cinayetinde rol alan derin ilişkilerin üstüne gidilmedi, kendisini hedef tahtasına koyan basın yayın kuruluşlarının bu cinayetteki rolleri tartışılmadı. Hrant Dink’in katledilmesinde ihmalkârlıklarının yanı sıra taammüden uygulamaları olan ve haklarında soruşturma açılan kamu görevlileri hâlâ görevleri başındalar, hatta terfi aldılar.

Hrant Dink anılacak

Hrant Dink, 19 Ocak’ta saat 14.30’dan itibaren, İstanbul’da katledildiği yerde, Agos gazetesinin eski bürosu önünde anılacak.

Ermenistan’da anma

Hrant Dink 19 Ocak’ta Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da da bir yürüyüşle anılacak. Bu sene Ermenistan’da Hrant Dink anısına bir imza kampanyası da düzenleniyor. Yarın anma sırasında, Yerevan’ın sokaklarından birine Hrant Dink’in adının verilmesi için imza toplanacak. Anma bildirisinde ”Toplumumuz Hrant’a yapılmış suçu unutmamalı. Hrant’ın anısını yaşatmak için Yerevan’ın sokaklarından birinin Hrant Dink’in adı ile adlandırılmasına büyük önem veriyoruz. Hepimiz Hrant’ız. Bu Hrant’a vefa borcumuzdur” ifadeleri yer alıyor. Bildiride Ermenistan halkına 19 Ocak’ta saat 17.00’de imza kampanyasına ve ardından gerçekleşecek yürüyüşe katılma çağrısı yapılıyor. İmza kampanyası Yerevan Belediye binası önünde gerçekleşecek. İmza toplanmasının ardından Cumhuriyet Meydanı’na yürünecek ve mum yakılacak.

Davada son durum: Dink cinayetinde ihmal davası, ana dava ile birleştirildi

 15 Aralık 2015’te İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından Dink cinayetine ilişkin 26 şüpheli hakkında hazırlanan yeni iddianame üzerindeki incelemesini tamamlamıştı. Mahkeme heyeti, iddianamenin kabulüne karar verdi. Mahkeme, bu dava dosyasının, Dink cinayetine ilişkin ana davanın görüldüğü İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosya ile birleştirilmesine karar vermişti.

Yargılamanın İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava dosyası üzerinden yürütülmesine karar veren heyet, “sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Muhittin Zenit, Ercan Demir ve Özkan Mumcu’ya isnat edilen suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, istenilen ceza miktarına ve tutuklama tedbirinin bu aşamada orantılı ve ölçülü oluşunu dikkate alarak, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına” karar vermişti.

Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmaline ilişkin davayı açan savcının görev yeri değiştirildi.

 Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali olduğuna ilişkin davayı açan savcının görev yeri 11 Ocak 2016 Pazartesi günü değiştirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salioğlu’nun talimatıyla, savcı Gökalp Kökçü, soruşturma bürosunda görevlendirildi.

İddianamesi iki kez iade edilmişti

Savcı Kökçü, 2014 yılı Aralık ayında Dink cinayeti soruşturmasına bakmakla görevlendirilmişti. Savcı Kökçü, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah,  EGM İstihbarat Daire eski Başkanı Sabri Uzun, Trabzon İl Emniyet eski Müdürü Reşat Altay ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in de aralarında bulunduğu 26 kamu görevlisi hakkında iddianame düzenlemişti. Düzenlenen iddianame iki kere Başsavcılık tarafından savcıya iade edilmişti.