Karayılan'dan Musul açıklaması: Biz zaten orada savaştayız

PKK yöneticilerinden Murat Karayılan, Musul operasyonu ve Erdoğan'ın açıklamalarına ilişkin konuştu.

Karayılan'dan Musul açıklaması: Biz zaten orada savaştayız

PKK yöneticilerinden Murat Karayılan, Musul operasyonu ve Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin konuştu. Karayılan, “PKK ismiyle operasyona katılmamız için de henüz fırsat oluşturulmuş değildir. Yani onları da, bizi de durdurdular denilebilir. Ama biz zaten oradayız, orada savaştayız” ifadelerini kullandı.

“Musul operasyonu konusundaki görüşmelerimiz sürüyor. Kamuoyunun bunu bilmesini istiyoruz” ifadelerini kullanan Karayılan’ın ANF’de yer alan açıklamaları şöyle:

“Türkiye neden operasyona katılmanızı engellemek istiyor?

Türk devleti, ‘PKK, IŞİD’e karşı ne kadar savaşırsa o kadar sempati toplar, dünyada imajı düzelir, halklar tarafından sevilir ve saygı görür. Bundan dolayı IŞİD’e karşı savaşmamalı’ diyor. Türk devleti, PKK’nin IŞİD’e karşı savaşmasını istemiyor, engellemeye çalışıyor. Bu Türk devletinin pişkinliğidir. Siz şimdiye kadar IŞİD’le birlikte hareket ediyordunuz. Şimdi de birlikte hareket ediyorlar. Zaten dünya bu gerçeği gördüğü için Türkiye’nin Musul operasyonunda yer almasını engelledi. İlgili güçler bunu görüyorlar. Erdoğan ‘biz savaşmak istiyoruz’ diye görültü yapıyor. Peki Uluslararası Koalisyon neden ‘Tamam gel operasyona katıl’ demiyor. Çünkü, Türkiye’nin IŞİD’le olan işbirliğini biliyorlar. Ondan dolayı ‘madem istiyorsun gel’ demiyorlar. Kimse Erdoğan’a inanmıyor. Musul’un IŞİD’e teslim edilmesini sağlayanlardan biri de Erdoğan’ın kendisidir. Erdoğan ve IŞİD’in zihinsel kaynağı birdir. Aynı kaynaktan besleniyorlar. Dikkat edin, IŞİD nerede sıkışıyorsa, Türkiye hemen devreye giriyor. Aynı durum Rojava’da da gelişti. Ne zaman ki Minbic IŞİD’ten temizlendi, Türkiye hemen Cerablus’a saldırdı. Daha önce niye yapmadılar? IŞİD iki yıldır orada daha yenimi aklına geldi.

Musul operasyonu için Bağdat yönetimi, Koalisyon Güçleri, peşmege güçlerinin hazırlık yaptığını görünce, Türkiye hemen ortaya atılarak ‘bende varım’ demeye başladı. Acaba neden Musul operasyonuna katılmak istiyorlar. Niyetleri çok şüphelidir. Bazı çevrelerin söylediği gibi burada amaçları IŞİD’i korumaktır. Aynısını Cerablus’ta da yaptılar. IŞİD çetelerini traş ederek ÖSO adı altında Cerablus’a yerleştirdiler. Eğer Türkiye Musul’a girerse aynı durum olur. Nuceyfi ile işbirliği yapıyorlar. Bunlar Musul’u IŞİD’e teslim eden kişilerdir. Eğer Türkiye bunlar aracılığıyla Musul’a girerse, IŞİD’in elbisesini değiştirir ve başka isimlerle onları orada koruyacaklar. Yani Türkiye IŞİD’in yardımına koşmak istiyor. IŞİD’in yok edilmesini engellemek istiyor. Aynı şeyi El Nusra için de yaptılar. Dünyanın El Nusra’yı kabul etmediğini görünce ismini değiştirip yardım etmeye devam ettiler. Kısacası; Türkiye’nin buradaki amacı tehlikeli ve şüphelidir. Irak yönetiminin, ABD’nin de bu durumu bildiğine inanıyorum.

Türkiye burada konumlanarak Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne karşı güçlü olmak istiyor. Onun için ‘Biz operasyona katılalım, PKK katılmasın’ diyor. Ama uluslararası güçler Türkiye’nin bu çıkışlarını önledi ve ‘Hayır sen katılmayacaksın’ dediler. Ama PKK ismiyle operasyona katılmamız için de henüz fırsat oluşturulmuş değildir. Yani onları da, bizi de durdurdular denilebilinir. Ama biz zaten oradayız, orada savaştayız. Diğeri ise uzaktan gelmiş ve katılmak istiyor. Biz Maxmur, Kerkük ve Şengal’de zaten IŞİD’e karşı savaştık. Ama şimdi Türkiye’nin hatırı için bize ‘siz durun’ denilmesini doğru bulmuyoruz. Biz IŞİD’e karşı savaşımızı sürdüreceğiz.

Siz bu konuda resmi bir şey iletildi mi? ‘Türkiye’den dolayı siz bu operasyona uzak durun’ denildi mi?

‘Siz uzak durun’ denilmedi. Ama Türkiye engeldir denildi. Hatta KDP’nin de engel olduğu söylendi. Irak yönetimi ve KDP arasındaki anlaşmada da bu konu gündeme gelmiştir. Bu uluslararası bir konudur. Ama daha görüşmelerimiz devam etmektedir. Daha dün (18 Ekim) ilgili güçlerle görüşmemiz oldu.

Kimlerle görüştünüz?

Şu an kiminle ve hangi güçlerle görüştüğümüzü açıklama gereği duymuyorum. Ama Musul operasyonu konusundaki görüşmelerimiz sürüyor. Kamuoyunun bunu bilmesini istiyoruz.

Peki bu durumda sizin tutumunuz ne olacak?

Biz IŞİD’e karşı zaten savaştayız, bu savaşımız devam edecektir. Biz IŞİD’e karşı daha da savaşmak istiyoruz. Daha önce de söyledim; Biz kimsenin kararı ile IŞİD’e karşı bu savaşı başlatmadığımız gibi, hiç kimsenin kararı ile bu savaşı durdurmayız. Bizim bazı projelerimiz var. Bu projelerimiz üzerinde yoğunlaşıyoruz. Şengal bölgesinde henüz kurtarılmamış köylerimiz vardır. Yok etmemiz gereken hedefler vardır. Biz orada seyirci olmayacağız. Çabalarımız var, projelerimiz var ve bu projeleri uygulamak için bizim kimsenin iznine ihtiyacımız yoktur. PKK katılmasın diyenler var. Kimsenin bunu söyleme hakkı yoktur.

Operasyona katılıp katılmamamız tartışılıyor doğru. Biz hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Katılmamız için zemin vardır. Aktif bir pozisyonda olacağımızı belirtmek istiyorum. Tabi ki şartlara ve duruma bakıyoruz. Biz IŞİD’e karşı savaşımızı sürdüreceğiz. IŞİD’in yenilmesi aynı zamanda Erdoğan’ın öncülük yaptığı Türkiye’deki diktatörlükte yıkılacaktır.”