Karadziç kararından sonra Sırbistan'dan uzlaşma çağrısı

Sırbistan Başbakanı Aleksandr Vuçiç, Radovan Karadziç'in mahkumiyetinden sonra önemli olanın suçluları aramaya devam etmek değil, kurbanları ve uzlaşmayı konuşmak olduğunu söyledi.

Karadziç kararından sonra Sırbistan'dan uzlaşma çağrısı

Sırbistan Başbakanı Aleksandr Vuçiç, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICTY) Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadziç ile ilgili kararını açıkladıktan sonra önemli olanın suçluları aramaya devam etmek değil, kurbanları ve uzlaşmayı konuşmak olduğunu söyledi.

Vuçiç, “Sırplara ve Boşnaklara sorun, Dayton anlaşması imzalandıktan 21 yıl sonra birbirlerine yakın oldular mı? Tüm dünyaya sorun, duygusal anlamda hiçbir şeyin değişmediği bu zaman için neler yapıldı?” dedi.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzetbegoviç’in, Karadziç hakkındaki kararın, Nuremberg’den sonra Avrupa’daki en büyük savaş suçu kararı olduğu yönündeki açıklamasına değinen Vuçiç, “Sırbistan’da övgü almak için erken parlamento seçimleri öncesi İzetbegoviç’e yanıt verebilirdim, ama Bosna ve Sırbistan’daki Boşnaklar ve Sırplar için bunu yapmayacağım” dedi.

Sırbistan Başbakanı, Karadziç kararıyla ilgili kişisel görüşünü dile getirme hakkına sahip olmadığını da sözlerine ekledi.

Karadziç kararı açıklandıktan sonra Sırbistan hükümeti, karşı tarafın kurbanlarını tanıyan ve onuruyla onlar karşısında başını eğmeyi bilen halkı ile gurur duyduğunu açıklamıştı. Bölgedeki hiç kimsenin Sırp kurbanlar için bunu yapamadığı kaydedilen açıklamada, “Bir adı ve soyadı olan somut bir kişinin yaptığından bir halk sorumlu tutulamaz” denilmişti.