Kapalıçarşı'nın etrafı IŞİD'e yardım merkezi

Wall Street Journal, Türkiye üzerinden Irak ve Suriye’de IŞİD kontrolündeki topraklardan her gün milyonlarca dolar para akışı gerçekleştiğini belirtti.

Kapalıçarşı'nın etrafı IŞİD'e yardım merkezi

ABD gazetesi Wall Street Journal, Türkiye üzerinden Irak ve Suriye’de IŞİD kontrolündeki topraklardan her gün milyonlarca dolar para akışı gerçekleştiğini, Kapalıçarşı yakınındaki döviz bürolarının IŞİD’in para akışına yardım eden merkezlerden biri olduğunu yazdı.

‘Dünyanın en zengin terör örgütü’ IŞİD’in mali işlerini yürüten isimlerden Iraklı işadamı Ebu Ömer, örgütün para akışını nasıl yönettiğini Wall Street Journal’a anlattı.

‘IŞİD iyi bir ortak’

IŞİD’in para akışına destek veren işletmelerin örgüt tarafından korunduğunu ve bu işten iyi para kazandıklarını ifade eden Ebu Ömer, “IŞİD iş yapmak için iyi bir ortak” dedi.

Anbar’da tefecilik yapan ve uluslararası bağlantılara sahip bir başka işadamı ise, IŞİD’in para işlerinden iyi anladığını belirterek “Dini ya da siyaseti değil paranın kurallarını benimsiyorlar” diye konuştu.

ABD Hazine Bakanlığı’nda terör finansmanını araştırmakla görevli Bakan Yardımcısı Daniel Glaser’a göre, IŞİD’i tecrit etme yönündeki çabalara rağmen IŞİD’le bağlantılı işletmelerin sadece Irak’taki sayısı 1600’den fazla.

İstanbul ve Gaziantep’ten para akışı

Habere göre, IŞİD’in para transferinin üç rotası var. Biri Musul’a para akışını koordine eden Kapalıçarşı’nın arkasındaki döviz büroları, diğeri Gaziantep ile Suriye’nin Rakka kenti arasındaki hat, üçüncüsü de Ürdün’ün başkenti Amman’dan Bağdat’a uzanan hat.

Irak Merkez Bankası’nın IŞİD’le bağlantılı olduğundan şüphelendiği 142 döviz bürosu arasında, İstanbul, Ankara ve Gaziantep’teki döviz büroları bulunuyor.

Türkiye’deki birçok mülteci ve işadamı da, son 18 ayda Türkiye, Ürdün ve Erbil’de IŞİD’in finansmanını yürüten çok sayıda şirket açıldığını belirtti. Taha Cargo isimli şirketin Iraklı sahibi Kemal de, IŞİD’in ticareti üzerinden gerçekleşen para transferini “Para su gibi akıyor” sözleriyle anlattı.