Kanser tedavisinde önemli gelişme

ABD’de bilim insanları kanser tedavisinde önemli bir gelişmeye imza attıklarını açıkladılar. Yayılan tümörleri yok etmek için vücudun kendi bağışıklık hücrelerini kullanan tedavi, etkisi uzun süren bir aşı gibi kanserin tekrarlanmasını da önlüyor. Araştırma kapsamında, beş aydan fazla yaşaması beklenmeyen ölümcül kan kanseri hastalarına uygulanan tedavi, hastaların yüzde 90’ından fazlasının tamamen iyileşmesini sağladı. Bu yöntemin üzerinde... View Article

Kanser tedavisinde önemli gelişme

ABD’de bilim insanları kanser tedavisinde önemli bir gelişmeye imza attıklarını açıkladılar.

Yayılan tümörleri yok etmek için vücudun kendi bağışıklık hücrelerini kullanan tedavi, etkisi uzun süren bir aşı gibi kanserin tekrarlanmasını da önlüyor. Araştırma kapsamında, beş aydan fazla yaşaması beklenmeyen ölümcül kan kanseri hastalarına uygulanan tedavi, hastaların yüzde 90’ından fazlasının tamamen iyileşmesini sağladı.

Bu yöntemin üzerinde denendiği 35 akut lenfoblastik lösemi (ALL) hastasının yüzde 90’ından fazlasının tamamen iyileştiği belirtiliyor.

Amerikan Bilimin İlerlemesi Derneği toplantısında sadece özetleri tartışılan araştırmaların ayrıntıları bu yıl içinde yayımlanacak. Ancak uzmanlar, bunların T hücreleri tedavisinin ilk denemeleri olduğunu belirterek ihtiyat çağrısında bulunuyor ve her hastanın tedaviye cevap vermediğini belirtiyorlar.

Bilim insanları, T hücresi tedavisi için önlerinde kat edilmesi gereken uzun bir mesafe olduğunu, ancak ilk sonuçların kanser tedavisinde paradigma değişikliğine gitmeye neden olacak kadar başarılı olduğunu söylüyorlar.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıllarda Küba’daki sağlıkçılar 10 tür kanser için (lenf, mide, akciger, kolon vb. gibi) kendilerinin aşı dedikleri, ama önleyici olmayan serum çeşitleri üretmişler ve bunu sağlık alanında işbirliği yaptıkları ülkeler ile de paylaşmışlardı.