Kanal İstanbul'da "yağma" düzenlemesi

Meclis’e sunulan torba tasarıya eklenen bir madde, Kanal İstanbul projesinin güzergâhındaki taşınmazların yüzde 40’ına bedelsiz el koyma hakkı tanıyor.

Kanal İstanbul'da

Meclis’e sunulan torba tasarıya eklenen bir madde, Kanal İstanbul projesinin güzergâhındaki taşınmazların yüzde 40’ına bedelsiz el koyma hakkı tanıyor. Düzenlemenin Kanal İstanbul güzergâhı üzerinde arazisi bulunan küçük ve orta büyüklükteki mülkiyet sahiplerini mağdur edeceğini belirten Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, tarım arazilerinin, ormanların, yeşil alanların bu yöntemle imara açılacağına dikkat çekti.

El konulacak arazilerden yüksek rantlar sağlanacağına işaret eden Muhcu, “Araziler ya kamulaştırılıyor ya da yüzde 40’ına kamu ortaklık payı adı altında el konuluyor. Ancak sonrasında imara açıldığı anda arazilerin değeri belki yüz kat artacak. Bu artıştan mülkiyet sahiplerinin faydalanması söz konusu değil. Arazilerin yeni sahipleri olan yandaş müteahhitler yararlanacak” dedi.

Yeşil alan olmalı

Muhcu şöyle devam etti: “İmar planları yapılırken yüzde 40 düzenleme payı kamuya aktarılır. Ancak bu düzenleme payı kentin yeşil alanları için kullanılabilir. Bu alanlarda ticaret, iş merkezi gibi rant getiren birtakım tesislerin yapılması mümkün değildir. Hükümetin yaptığı uygulamalarda bu yüzde 40 kamu payını rant için değerlendirdiğini biliyoruz. Dolayısıyla buradaki yüzde 40 payın TOKİ aracılığıyla inşaat şirketlerine devredilmesi söz konusu. Hiçbir şekilde yapılaşmaya, imara açılmaması gereken bölgeler bu yöntemle yapılaşlatırılacak.”