Kambur balinalar kayboldular

Her Aralık ayında Kuzey Pasifik'teki kambur balina nüfusunun yaklaşık üçte ikisi adanın ılık sularına gelirlerken bu yıl henüz ortalarda yoklar.

Kambur balinalar kayboldular

Kış ayları, Hawaii’de balina sezonu olarak kabul ediliyor. Her Aralık ayında Kuzey Pasifik’teki kambur balina nüfusunun yaklaşık üçte ikisi adanın ılık sularına geliyor. Ancak bu yıl kambur balinalar henüz adaya gelmediler.

Hawaii adalarının tropik suları, çoğunlukla, balinaları çiftleşme, bebek sahibi olma ve onları büyütmek için cezbediyor. Bilim insanları 3 bin mil kadar uzaktan adalara doğru 10 bin civarında balinanın gelmesini bekliyorlar. Bu çiftleşme olayı o kadar önemli ki, kendisine ait ulusal bir deniz sığınağa sahip ve eyalette balina izleme organizasyonları yapılmasını ve başlı başına bir balina turizmi sezonunu oluşturuyor.

 

Ancak bu yıl bölgeye gelen balinaların fazlasıyla az kaldığı söyleniyor. Bilim insanları El Nino nedeniyle su sıcaklığında yaşanan oynamaların yiyecek kaynaklarını da etkileyerek balinaların daha kuzeyde kalmalarına neden olduğuna inanıyorlar.

Balinaların gecikmesinin nüfustaki artıştan kaynaklanabileceği de düşünülüyor. Bu durum, kuzeyde balinalar arasında yiyecek kaynakları üzerinden bir mücadele yürüyor anlamına gelebilir. Elbette kambur balinaların sayılarının yükselmesi çok iyi bir haber olur çünkü bu tür, yakın zamana kadar, tehdit altında ve hatta soyunun tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya kabul edilen bir türdü.