Kalın: Amerika ile ihtilaflı tek konumuz YPG

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bugün yaptığı açıklamalarda, Rusya ve ABD'nin Cerablus operasyonunu desteklediğini ancak ABD ile bir tek YPG konusunda anlaşamadıklarını söyledi.

Kalın: Amerika ile ihtilaflı tek konumuz YPG
Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ile aralarındaki tek ihtilafın Halk Savunma Birlikleri (YPG) olduğunu ifade etti.
NTV’ye konuşan İbrahim Kalın, YPG konusunda ABD’lilerle uzlaşma olmadığını belirterek, şunları ifade etti:
“Halep konusunda çatışmasızlık konusunda mutabıkız. Cerablus konusunda hemfikiriz. Ama biz bu YPG konusunda Amerikalılar’la halen ihtilaf halindeyiz. Halen YPG’ye verilen desteğin yanlış bir politikanın ürünü olduğunu düşünüyoruz.
Nihai hedef El Bab ve Rakka dahil olmak üzere Suriye sahasının tamamından DAİŞ’in temizlenmesidir. Eş zamanlı olarak Musul konusu da var. Musul’un da DAİŞ’ten temizlenmesi konusunda Irak Ordusu ve Peşmerge’nin hazırlıkları var.”
Beşika’da Peşmergeleri ve Musul gönüllülerini eğittik
Kalın sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bizim orada Başika kampımız var. Başika kampı bazı tahriklerle gündem yapıldı. Ama fiilen baktığınızda Peşmergeleri ve Musul gönüllülerini eğittik. Zaten eğitim amaçlı bir kamp. Zaman zaman top atışları yapılarak DAİŞ hedefleri vuruldu.”
Başika benzeri bir kamp Suriye’de de kurulur mu? sorusu üzerine Kalın, “Sahadaki şartlara dinamiklere bakılır. Şimdiden bunu söylemek askeri ve siyasi açıdan doğru olmaz. Terör unsurlarının tekrar sınıra gelmesini önlemek için bu hattın derinlik kazanması gerekiyor. Terör unsurları tekrar sınırımıza gelebilir, başka planlar içinde olabilir” dedi.
Putin’den tam destek
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Fırat Kalkanı operasyonuna tam destek verdiğini ifade ettiğini belirten Kalın, şu ifadeleri kullandı:
“YPG, PYD, PKK’nın koludur. DAİŞ’i başka bir terör örgütüyle ortadan kaldıramazsınız. Sayın Putin Fırat Kalkanı operasyonuna tam destek verdiklerini ifade etti. Sınırın DAİŞ’ten temizlenmesi konusunda bir itirazları söz konusu değil. Halep anlaşmasında da beraber çalışacağız. Esed rejiminin geleceği sadece Türkiye, Rusya arasında değil uluslararası gündemde de kalmaya devam ediyor. Zannediyorum bu süreçte Esed’i destekleyen ülkeler de onun meşruiyetini kaybettiğini görüyorlardır.”
Operasyonda 14’üncü gün
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından başlatılan “Fırat Kalkanı” operasyonu 14’üncü gününe girdi.  24 Ağustos’ta Halep’in Cerablus ilçesinde başlatılan operasyon kapsamında Rai cephesi ile Cerablus cephesi birleşti.
Sınırın Türkiye tarafındaki Antep’in Karkamış ve Kilis’in Elbeyli ilçelerinde sessizlik hakim.
Sınırda askeri hareketliğin olmadığı görülürken, sınırın Suriye tarafından Özgür Suriye Ordusu’nun ilerleyişinin sürdüğü haber ajansları tarafından bildiriliyor.