Kahraman'dan "yeni anayasa" çalışmalarına hız

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman "yeni anayasa" çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunurken milletvekillerine de birer mektup yazdı. AKP'nin "yeni anayasa" gündemini hızlandıracağı görülüyor.

Kahraman'dan

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman “yeni anayasa” çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunurken milletvekillerine de birer mektup yazdı. Meclis’teki tüm partilerin “Anayasa Uzlaşma Komisyonu” üyelerini belirlemeleriyle AKP’nin “yeni anayasa” çalışmalarını hızlandırmak istediği anlaşılıyor.

Öte yandan, “başkanlık sistemi” için uzlaşma olmazsa Ekim’de referandum yapılacağı da konuşulanlar arasında.

Kahraman’dan bütçe görüşmelerinde “yeni anayasa” mesajı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ile Başbakanlık ve bağlı kurumların bütçe görüşmelerine katıldı.

Kahraman, burada yaptığı konuşmada, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, “İnancım odur ki Türkiye’miz, taklit olmayan, toplumun ruh köküne, manevi ve milli değerlerine dayanan, hak ve hürriyetleri teminat altına alan, toplumla uzlaşan, tarihi köklerimize ve içtimai yapımıza uygun, günün şartlarına cevap veren özlü, yalın, ikide bir değişiklik yapılmasını gerektirmeyen kalıcı nitelikte yeni bir anayasaya kavuşacaktır” dedi.

Bununla birlikte, Meclis Başkanı’nın “yeni anayasa” ve “iç tüzük” çalışmaları için milletvekillerine mektup gönderdiği de ortaya çıktı. Meclis’teki bütün milletvekillerine gönderilen mektupta, miletvekilleri yeni anayasa ve iç tüzük için çalışmalara davet edildi.

“Yeni anayasa” mesaisi başlıyor

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun şekillenmesiyle AKP cephesinde heyecan hakim hale gelmiş gözüküyor. Yandaş medya organları aracılığıyla yürütülen “yeni anayasa” çalışmaları üzerine hummalı bir tanıtım faaliyeti ve bu yönde servis edilen haberler dikkat çekiyor.

Yeni anayasa çalışmalarını yürütecek TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun üyeleri belirlendi. Mecliste grubu bulunan 4 partiden eşit temsille ve üçer milletvekilinden oluşan Komisyonun başkanlığını, TBMM Başkanı İsmail Kahraman yürütecek.

Komisyonda; AKP’den eski Meclis Başkanı ve Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ile AKP Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, CHP’den Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, HDP’den İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar, MHP’den ise Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ve Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir görev yapacak.

24. Dönem’deki Komisyonun başkanlığını yapan, ancak çalışmalarda oy hakkı bulunmayan Çiçek, AKP’li İyimaya ve MHP’li Öztürk, yeni komisyonda da görev yapacak. Ayrıca, geçen dönemde çalışmalara partilerinin danışmanı olarak destek veren HDP’li Beştaş ve MHP’li Parsak ise bu kez üye olarak yer alacak.

Kahraman’ın bu hafta içinde komisyonu toplantıya çağırması bekleniyor. Yeni Komisyon, öncelikle kendi hukuku sayılan çalışma usul ve esaslarını belirleyecek. Meclis Başkanı Kahraman’ın yeni komisyonda oy hakkı olup olmayacağı, komisyonun çalışma süresi, kararların nasıl alınacağı, çalışma yöntemi, ortaya çıkacak taslak metnin Anayasa Komisyonu’nda ve Genel Kurul’da görüşülme şekli, kanunlaşma sürecini belirledikten sonra çalışmalarına başlayacak. Komisyonun çalışmaları sıfırdan başlayarak değil, 24. Dönem’de yürütülen çalışma üzerinden yapması konusunda görüş birliği bulunuyor.

Başkanlık için uzlaşma olmazsa Ekim’de referandum yapılacak iddiası

Öte yandan, yine basına yansıyan haberlerde, TBMM’de Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışırken, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde de sivil toplum örgütleriyle, başkanlık sisteminin halka anlatılması için çalışma yürütüleceği söyleniyor.

Star gazetesinin haberine göre, iki koldan yürüyecek bu çalışmalar sonucunda uzlaşma sağlanmazsa Ekim ayında referanduma gidilmesi de bir iddia olarak şimdiden gündeme gelmiş durumda.

Gazete, AKP’nin, Meclis Komisyonu’nda uzlaşma sağlanamaması halinde nasıl bir yol haritası izleneceği konusunda da çalışma yürüttüğünü aktarıyor. Habere göre, hem Meclis’teki matematiksel tablo, hem de partilerin başkanlık sistemine mesafeli yaklaşımı karşısında, referandum olasılığı güçleniyor.