"Kadir Topbaş’a komşu olmak ister misiniz?"

Hattat Holding’in “Diamond of İstanbul” projesinin yeniden başlaması için İBB'ye bağışladığı 18 arsanın İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın Büyükçekmece’deki villasına komşu çıkmasının ardından Topbaş için bölgede imar plan notlarının değiştiği ortaya çıktı.

İstanbul’un Maslak’ta inşaatı mühürlenen Hattat Holding’in “Diamond of İstanbul” projesinin yeniden başlaması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı 18 arsanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın Büyükçekmece’deki villasına komşu çıkmasının ardından Topbaş için bölgede imar plan notlarının değiştiği ortaya çıktı. Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, Villaların inşaatından hemen önce imar planına bir not eklenerek arsadaki villalar çoğaltılmış.

Hattat Holding’in İstanbul Maslak’ta yarım kalan “Diamond of İstanbul” projesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat arasında imzalanan şüpheli protokol gündeme gelmişti. Topbaş’ın eşi Özleyiş Topbaş tarafından 2011 yılının Temmuz ayında arsa alındı. Ve arsanın alınmasından yalnızca 3 ay sonra Büyükçekmece Göl Havzası ve Güzelce Sahil Kesimi, Bahçelievler Mahallesi Planları’na ilişkin imar planlarına bir not eklendi. Eklenen plan notunda “Bu binalar müstakil binalar ise aralarındaki mesafe hiçbir şekilde 4 metreyi geçemez, diğer binalarda ise iki yan bahçe mesafesinden az olamaz” ifadeleri yer aldı. Bu notla Topbaş’ın arsasında yer alan villalar çoğaldı. Bu düzenlemeyle villaların çoğaltılmasının önü açıldı. Ek maddeyle açık teras ve açık balkonlar emsal dışı bırakıldı.

Plan notu için alınan İBB kurum görüşlerinde binalar arası mesafelerin 6 metre olması gerekirken 4 metreyi indirildiğine dikkat çekiliyor. Açık teras ve balkonların ise emsal dışı bırakılmasının imar yönetmeliğine aykırı olduğuna ve yapı yoğunluğunu arttırıcı olduğuna değinildi.

Emlak sitelerinde Güzelce mahallesindeki ev ilanları “Kadir Topbaş’a komşu olmak ister misiniz” başlığıyla yer alıyor.

İBB’ye devredilen arsalar arasında 3 yer Topbaş’ın villasının arka konumunda yer alıyor. Arsaların 2’si konut alanı olarak 1’i ise turizm alanı olarak görünüyor. Şu anda boş olan ve çitlerle çevrilen arsalar Hattat tarafından 12 Haziran 2015 tarihinde alınmış. Bu 3 arsa Hattat’ın aldığı 2 yerin yanında ise sağlık tesisi ve belediye hizmet alanı görünüyor. Bu alanlar da boş ve tellerle çevrilmiş.

Topbaş’ın arsası ise denize sıfır konumda. Topbaş’ın villası ile Hattat’ın aldığı arsalar arasında kalan 2 parseldeki arsaler ise Topbaş’ın eşi Özleyiş Topbaş adına kayıtlı. 18 taşınmaz ise geçen aylarda İBB’ye devredildi.