Kadınlar eve mahkum

DİSK Genel İş’in hazırladığı “Kadın Emeği Raporu”na göre 12 milyon kadın, “ev işleriyle meşgul olduğu için” istediği halde istihdama katılamıyor.

Kadınlar eve mahkum

DİSK Genel İş’in hazırladığı “Kadın Emeği Raporu”na göre 12 milyon kadın, “ev işleriyle meşgul olduğu için” istediği halde istihdama katılamıyor. Rapora göre Türkiye, gerek kadın istihdamında gerekse toplumsal cinsiyet eşitliğinde dünya sıralamasının en alt basamaklarında yer alıyor.

TÜİK’in son verilerine yer veren raporda, kadınların iş gücüne dahil olamama nedenlerinin başında ev işleriyle meşgul olmanın geldiği açıklandı. Buna göre 11 milyon 589 bin kadın “ev işleriyle meşgul olduğum için iş gücüne dahil olamıyorum” dedi.

Yine “ailevi ve kişisel nedenler” ile işgücüne katılmadığını söyleyen kadınların sayısı, erkeklerin sayısının altı katından fazla çıktı. 1 milyon 276 bin kadın “ailevi ve kişisel nedenlerden dolayı işe giremiyorum” derken, erkeklerde ise bu sayı 217 binde kaldı.

Rapora göre, Türkiye’de kadın istihdamı bakımından, OECD ülkelerinde son sıralarda yer aldı. Erkeklerin istihdama katılımında yüzde 69.9 oranıyla OECD ortalaması tutturulurken, bu oran kadınlarda yüzde 30.5 oldu. Bu da, batı ülkelerindeki kadın istihdamının yarısına denk geliyor. Yine ülkemizdeki kadınların 1.5 milyonunun da kayıt dışı çalıştığı vurgulandı.

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2015 yılında yaptığı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi sonuçlarına yer veren rapora göre Türkiye bu alanda, 145 ülke içinde 130’uncu sırada yer alıyor. “Ekonomik katılım ve fırsat eşitliği” göstergesine Türkiye 145 ülke içinde 131’inci sırada olurken “Eğitim ve politikada cinsiyet eşitliği” sıralamasında ise 105’inci olabildi. Ücret eşitsizliğinde ise Türkiye, 82’inci oldu.