Joe Biden daha gelmeden Milliyet ile haber göndermiş

Joe Biden'in bugün Milliyet gazetesinde yayınlanan açıklamaları

Joe Biden daha gelmeden Milliyet ile haber göndermiş

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye’ye geldiği gün Milliyet gazetesinde çıkan yazısı, Fetullah Gülen’in iadesi ve ABD’nin FETÖ darbesinin arkasında olduğu tezine dönük söylemler içeriyor.

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte Cerablus’a dönük operasyon başlattığı gün Türkiye’ye gelen Joe Biden’in daha gelmeden Milliyet gazetesi ile yaptığı açıklamalarda, Türkiye-ABD ilişkilerinin uçlarından törpülenerek gerçek bir işbirliği ekseninden kaymaması gerektiğine dair vurgular da yer alıyor.

Joe Biden, bugün Milliyet Gazetesi’nde yayımlanan yazısında, “Gülen için darbe girişimi öncesi dönemdeki faaliyetlerine ilişkin iddiaları içeren iade talepleri almış bulunuyoruz; ancak Türkiye’den darbe girişimine ilişkin bir iade talebi ya da herhangi bir kanıt elimize ulaşmış değil. Bununla beraber, hukuk uzmanlarımız, iadeye ilişkin hukuki standartların yerine getirilip getirilemeyeceğini tespit etmek için Türk mevkidaşlarıyla özenli bir çalışma yürütülmesi amacına son derece bağlıdırlar” diyor.

Yazısının devamında Biden şunlardan bahsediyor: “Türk halkının uzun yıllardır bir dostu olarak, bazı çevrelerin, ABD’nin darbe girişimini desteklediği ya da konuya ilişkin önceden bilgiye sahip olduğu yönündeki spekülasyonlarından üzüntü duyuyorum. Bunlar, tamamen gerçek dışı olmalarının yanında, ittifakımızı zayıflatma amacıyla tasarlandıkları için tehlikeli ve sorumsuzca iddialardır. Başkan Obama’nın ve benim, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye hemen iade edilmesi yönünde basit bir hüküm verebileceğimizi ileri süren sesler de aynı ölçüde zarar vericidir. Yürütme ve yargı organlarının birbirinden ayrı ve bağımsız rollere sahip olduğu ABD’deki yönetim sistemi çerçevesinde, bu açıkça mümkün değildir. Aslında, bu yönde herhangi bir girişimde bulunmak yasalara aykırı olacaktır.”

Cerablus operasyonu konusunda ortaklaşan Türkiye ve ABD’nin, Gülen’in iadesi konusunda ne kadar ayrıksı duracakları ise önümüzdeki günlerde belli olacak.