Japonya Depremi: Pasifik’te radyasyon düzeyi düşüyor

Japonya'da yaşanan deprem ve ardından gelen yıkıcı tsunami nedeniyle büyük bir nükleer felakete yol açan Fukushima Nükleer Santrali'ndeki sızıntının etkileri azalıyor.

Japonya Depremi: Pasifik’te radyasyon düzeyi düşüyor

Japonya’da yaşanan deprem ve ardından gelen yıkıcı tsunami nedeniyle büyük bir nükleer felakete yol açan Fukushima Nükleer Santrali’ndeki sızıntının etkileri azalıyor.

11 Mart 2011 tarihinde yaşanan dünyanın en büyük 2. nükleer sızıntısı, 9.0 büyüklüğündeki depremin ardından gelen tsunaminin nükleer santrale zarar vermesi ve santral tasarımındaki hatalar sonucunda yedek jeneratörlerin çalışmaması sonucunda gerçekleşmişti. 7. seviye nükleer tehlikeye neden olan radyoaktif patlama ve sızıntı sonucunda Pasifik’te normalin milyonlarca katı radyasyon canlıları etkilemeye başladı.

Pasifik-Okyanusunda-radyasyon-seviyesi-sonunda-normale-donuyor85318_1

Aradan geçen 5 yıllık sürede radyasyon seviyesi düzenli olarak izlenen ve durdurulmaya çalışılan santralde radyasyon normale dönmeye başladı. Pasifik Okyanusu’nda çalışmalar yapan bilim insanları geçen 5 yıllık süre sonunda Pasifik Okyanusu’ndaki canlıların artık sadece %1’inin yüksek seviye radyoaktivite oranına sahip olduğunu açıkladı.

Gelen bu açıklama birlikte Pasifik Okyanusu’ndaki dengelerin yavaş yavaş normale dönmeye başlayacağı düşünülse de nükleer santralin çekirdeğine giren okyanus suları halen okyanusa karıştığı için tehlikenin geçtiğini söylemek için henüz çok erken. Bilim insanları ise 5 yıl sonra sızıntı devam etse de radyasyon seviyesinin normal düzeye ineceğini açıkladı.