İzmir halkına kötü gösterilmeye çalışılan İZBAN işçileri ne için grev yapıyor?

İZBAN işçileri ne istiyor?

İzmir halkına kötü gösterilmeye çalışılan İZBAN işçileri ne için grev yapıyor?

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile kurulan İzmir Banliyö A.Ş., İzmir’de tren ve metro taşımacılığı yapıyor.

İZBAN ile işçiler arasındaki toplu sözleşme sürecinde ortaya çıkan uyuşmazlık ile birlikte Demiryol-İş Sendikası’na üye 340 işçi bugün itibariyle greve başladı. Hakkını arayan işçiler gerek CHP’li belediye tarafından, gerekse siyasi iktidar tarafından İzmir halkına kötü gösterilmeye çalışılıyor. İzmir’de grev ile birlikte ulaşımın aksaması üzerinden haklarında kara propaganda yapılan, verilen zamlarla tatmin olmayan işçiler görüntüsü verilmeye çalışılan İZBAN işçilerinin neler talep ettiği ise çok açık ve net. Bununla birlikte işçiler greve giderken tek başına kendi tercihlerinin belirleyici olmadığını, İZBAN yönetiminin de kendilerini grev yapmak zorunda bıraktığını ve ülkedeki olağanüstü halden istifade etmeye çalıştığını ifade ediyorlar.

Aziz Kocaoğlu’ndan patron tavrı

Bununla birlikte bugün CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptığı skandal açıklamada “İşçilerin tüm istediklerini verirsek, ülkenin dengeleri bozulur” diyerek patron tavrını ve işçi düşmanlığını ifade etti.

İZBAN işçileri ne istiyor?

Bugün greve başlarken yaptıkları basın açıklamasında İZBAN işçileri taleplerini şu şekilde ifade ediyorlar.

“İZBAN’da sihip pozisyonda olan her iki kurum da diğer şirketlerinin çalışanlarına gelince bonkör oluyor, İZBAN çalışanlarına gelince fakir edebiyatı yapıyor. Şirketin zararından, şirketi zorlarsak kapanacağından bahsediyor. İZBAN çalışanları da kendileri için, işverenlerinin diğer şirket çalışanlarına yaptıklarının en azından bir bölümünün uygulanmasını istiyor.

İZBAN çalışanı soruyor. Nerede asgari ücretle çalışan şoför, makinist, teknisyen, gişeci var? Asgari ücretle çalışma İZBAN sahiplerinin hangi kurumunda var? Ne TCDD’de, ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde olayan asgari ücret İZBAN’da 340 sendika üyesi işçinin 105’inde çıplak ücret olarak uygulanıyor. Yaklaşık 200 işçi asgari ücretin çok az üstünde ücretle çalışıyor. Buna ilaveten,

  • İZBAN ortaklarının diğer kurumlarında 100 günün üzerinde olan ikramiye İZBAN’da 70 gün.
  • Diğer kurumlarda 300 liraya varan iş güçlüğü tazminatları İZBAN’da 50 ila 80 lira arasında.
  • Diğer kurumlarda 270 liralara varan yakacak yardımı İZBAN’da 40 lira.
  • Diğer kurumlarda işyerinde çalışanlar çalıştıkları her yıl için kıdem zammı alırken İZBAN’da 2010 yılından sonra işe girenlerin ücretleri her yıl için 15 TL eksik uygulanıyor. Diğer bir deyişle her yıl yeni bir ücret skalası uygulanıyor.
  • Diğer kurumlarda vardiyalı çalışanlara çalışma düzenleri sürekli değiştiği için % 33’e varan vardiya primi uygulanırken İZBAN’da vardiya primi 0, yani hiç yok.
  • Diğer kurumlarda en düşük 70 liralarda olan çıplak yevmiye İZBAN’da en yüksek ücret alan meslek grubuna 75 TL teklif olarak sunuldu.

İşveren son teklifinde sendikamızın çabaları sonucu çıplak taban ücreti 60 TL günlük yövmiyeden 1.800 TL yaptı. Diğer çalışanların çıplak ücretlerine ağırlıklı olarak %9,8 zam teklif etti.

Mevcutta en yüksek 2.56 lira olan çıplak brüt ücret teklif edilen zamla 2.250 TL’ye yükselirken; ikramiye, yakacak, iş güçlüğü tazminatı ve asgari geçim indirimi gibi tüm sosyal yardımlar dahil 2.222 TL net ücrete tekabül etmektedir. İşveren en düşük ücreti alan İZBAN çalışanına ise net 1.843 TL ücret teklifi yapmıştır.

Demiryol İş Sendikası olarak talebimizi sendikal gerçeklerden uzak, tamamen kardeş kurumların ücretlerini dikkate alarak, hatta onlardan genelde % 15 altında bir teklif hazırladık. sözleşme taslağını katılımcı demokrasinin en iyi örneğini göstererek işyerinde çalışan arkadaşlarımızla birlikte hazırladık. İşverenle yapılan toplu sözleşme toplantılarına ülkemizde başka örneği olmayan şekilde işyerlerinde çalışan arkadaşlarımızla birlikte katılıyoruz. Tüm sözleşme süreci şeffaf ve demokratik şekilde gerçekleşti. Demiryol İş Sendikası’nın bu şeffaf ve katılımcı anlayışıyla yürüttüğümüz görüşmelerde müzakere süreci tıkanmış ve bizler istemesek de grevin eşiğine işveren tarafından getirilmiş olduk.

Bugün geldiğimiz noktada talep ettiğimiz ücretler tamamen İZBAN çalışanlarının talepleridir.

Patronun taleplerini kabul etmemiz mümkün değildir.

Talebimiz her gün 350.000 yolcu taşıyanlar olarak şirket cirosundan aldığımız payın % 0,64 oranında arttırılmasıdır.

http://gazetemanifesto.com/2016/11/08/aziz-kocaoglundan-isci-dusmanligi-izban-iscisinin-talebini-karsilarsak-tum-dengeler-bozulur/

http://gazetemanifesto.com/2016/11/07/izbanda-grev-basliyor/