İsveç'te "ilk" çocuk yaşta evlendirilme

İsveç'te çocuk yaşta zorla evlendirilme olayının gündeme gelmesiyle kriminal polis ve büro yetkilileri soruştuma başlattı.

İsveç'te

İsveç’in Värmland bölgesinde 16 yaşındaki bir kız çocuğunun geçtiğimiz Noel tatilinde zorla evlendirildiğinin öğrenilmesi üzerine sosyal büro yetkilileri ile polis harekete geçti. Zaman zaman göçmen ailelerin küçük yaşta kız çocuklarını anavatanlarında töre evliliklerine zorladıkları gündeme gelmekle birlikte çocuk yaşta evlendirilme vakasının ilk defa İsveç sınırları içinde yaşanmış olması yetkilileri de şaşırttı.

DHA’nin haberine göre, Suç Mağdurları Örgütü Başkanı Monica Ekström’ün insan haklarına karşı işlenmiş suç olarak değerlendirdiği olayın Cumartesi günü bir sosyal danışmanın olayı öğrenip polise suç duyurusunda bulunması ile ortaya çıktığı öğrenildi. Kriminal polis yetkilisi Hakan Bergström olayla ilgili inceleme başlattıklarını söyledi. Zorla evlendirme suçuna İsveç yasalarına göre dört yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Monica Ekström örgütün bu tip olaylarla ve töre şiddeti olaylarıyla ilgilenen bir birimlerinin olduğunu, son dönemde töreye dayalı şiddet ve baskı olaylarında ciddi bir artış gözlediklerini belirterek ‘‘Toplumda töresel şiddeti önlemeye yönelik bilgi birikim yok. Bana göre toplumumuzda neyin kabul edilip edilemeyeceği konusunda açık ve net olunmalıdır. Tabii ki toplumda değişik kültürlere müsaade edilecektir. Ancak kültür ve gelenek hiç bir zaman İsveç yasalarına ve insan hakları kurallarıyla çatışamaz.” dedi.

Bir çok ülkede çocuk yaşta zorla evlendirilen kız çocukları ile ilgili haberler gündeme gelmekte. Türkiye’de çocuk yaşta evlendirilme oranı yüzde 30 civarında. Yasal düzenlemelerin yapılamaması, göç sorunun devam ediyor olması, toplumsal algının değişmiyor olması da benzer haberlerin artmasına neden olmakta.