İşte YAŞ kararlarının ayrıntıları

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ayrıntıları belli olurken, şura sonucu albayların hizmet süresi uzadı.

İşte YAŞ kararlarının ayrıntıları

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) alınan kararlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.  Alınan kararlara göre üst rütbede subay birikiminin kademeli olarak azaltılması maksadıyla 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olarak subaylar için öngörülen toplam hizmet süresi, 28 yıla indirildi. Daha önce öngörülen hizmet süresi, 31 yıldı.

Böylece 1985, 1986, 1987 ve 1988 çıkışlı Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bin 20 albaydan, Kara Kuvvetleri Komutanlığından 372, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 27 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığından 35 olmak üzere toplam 434 albayın hizmet süresi 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere iki yıl uzatıldı.

AA’nın aktardığına göre Kara Kuvvetleri Komutanlığından 470, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 71 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığından 45 olmak üzere toplam 586 albay emekliye sevk edildi.

Kararların anlamı nereye işaret ediyor?

Kararlar sonucunda TSK’da yeniden yapılandırma sürecinin devam edeceğine ilişkin işaret verilirken, subay birikiminin azaltılması sonucu “profesyonel ordu” için adımlar atılmış olacak. Kademeli bir biçimde atılması düşünülen adımlar için kadroların azaltılması gerekirken, son günlerde kamuoyuna sıkça gelen SADAT haberleri de bu adımın atılmasının “yasal zeminin” oluşturulduğuna ilişkin şüpheler artıyor.

15 Temmuz sonrası TSK’da ikili bir yapı ortaya çıkarken, kuvvet komutanlıklarının doğrudan siyasi iktidara bağlanması bu ikili yapının etkisinin zamana yayılarak aşılmaya çalışıldığına ilişkin şüpheleri güçlendiriyor. Öte yandan bir dizi kadroya eski Balyoz hükümlüsünün atanması ise dikkat çekiyor.