İşte yarın açıklanacak çok önemli kararlar!

MGK toplantısında alınacak kararlara dair detaylar ortaya çıkmaya başladı.

İşte yarın açıklanacak çok önemli kararlar!

Dünya gazetesinin haberine göre, darbe girişimi ve terör örgütü mensupları, mevcut usuller dışında tek merkezden soruşturulacak ve yargılanacak. Silahlı kuvvetler ve yargı dahil bütün kamu personel rejimi değişecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çarşamba günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve ardından toplanacak Bakanlar Kurulu’nda “önemli kararlar alınacağı” yönünde verdiği işaretin detayları belli olmaya başladı.

Dünya gazetesinin haberine göre, MGK ve Bakanlar Kurulu’na sunulacak iki düzenlemeden ilki, kanlı darbe girişimi ile terör örgütünün mensuplarının soruşturma ve yargılanmasına yönelik merkezi bir yapının kurulması olacak. Bu yapı, darbe ve terör örgütü mensuplarına yönelik özel bir soruşturma ve yargılama usulünü uygulayacak. Buna uygun gerekli yasal ve ikincil mevzuat düzenlemesi için hazırlıklar başladı.

Darbe girişiminin, TSK, yargı, MİT, emniyet, diğer sivil kamu kuruluşlarından iştirakçilerinin bulunması; bu kurulların her biri farklı soruşturma ve yargılama usullerine sahip olması nedeniyle büyük zorluklar doğacağı değerlendirildi. Bunun aşılması için deneyimli kolluk kuvvetlerinin de dahil edilebileceği bir merkezi soruşturma ve buna uygun bir yargılama usulü oluşturulması kararlaştırıldı. Tek bir noktadan soruşturma yapılabilmesine imkan verilmesi amaçlandı. Bu yeni soruşturma ve yargılama usulünün terör örgütü mensupları için de uygulanabilir olarak tasarlanması kararlaştırıldı.

Personel rejimi

İşareti daha önce verilen kamu personel rejimi değişikliğinin de kapsamının bu yeni olgu ışığında genişletilmesi önerilecek ikinci önemli konu olarak ortaya çıktı.

Buna göre, uzun süredir gündemde olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesindeki personel rejimi, diğer kamu kurum ve kuruluşlarını da kapsayacak şekilde ele alınacak. TSK, Emniyet, yargı, kamu iktisadi teşekkülleri, üniversitelere ilişkin personel rejimleri de gözden geçirilecek. Bütün bunlarda ortak olmak üzere illegal yapılarla ilişkili olduğu ispatlananların işten atılması kolaylaştırılacak. İşe girişlerde mümkün olduğunca kapsamı geniş şekilde merkezi bir yapı kurulacak. Bu kuruluşlarda işe gireceklerin güvenlik soruşturmaları daha derinlere inebilecek.