İşte 'Proje Okul' gerçeği: AGD standları pıtrak gibi

AKP'nin köklü okulları "Proje Okul" adı altında dönüştürme operasyonu gerici derneklere kapı açılarak devam ediyor.

İşte 'Proje Okul' gerçeği: AGD standları pıtrak gibi

AKP iktidarının kendi zihniyeti doğrultusunda gençlik yetiştirme amacıyla İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerdeki 155 köklü lisede başlattığı “Proje Okul” adı altında dönüştürme operasyonu, bu okullarda uzun yıllardır görev yapan öğretmenlerin sürgünlerinden sonra yeni bir aşamaya geçerek, gerici örgütlerin propaganda çalışmalarına da kapı açtı.

Manifesto‘ya ulaşan bilgilere göre, İstanbul’da “Proje Okul” kapsamında olan Kadıköy Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi ve İstanbul Erkek Lisesi’nde Anadolu Gençlik Derneği (AGD) adlı dinci örgüt stand açarak faaliyet yürütmeye başladı.

Kadıköy Anadolu Lisesi’nde, çocuklarının öğrenim gördüğü okulların dönüştürülmesine karşı “Projeniz Değiliz” diyerek kampanya başlatan velilerin sosyal medya gruplarında paylaşılan bilgiye göre,  AGD adlı dernek, “Siyer-i Nebi yarışması” için stand açarak öğrenciler için kayıt çalışması başlattı.

siyerinebi

Vefa ve İstanbul Erkek Lisesi’nde de aynı tablo

AGD’nin girdiğini öğrenebildiğimiz köklü okullardan diğer ikisi ise İstanbul Fatih’te bulunan Vefa Lisesi ile İstanbul Erkek Lisesi oldu. Bir çok ünlü ismin de mezun olduğu okul olarak bilinen Vefa Lisesi’nde de, gerici örgüt stand açarak faaliyet yürütmeye başladı. Öğrenci velilerinin WhatSapp gruplarında paylaşılan bir fotoğrafta, okul idaresinin AGD’ye bina içerisinde yer almasına izin verecek kadar propaganda olanağı tanıdığı görülüyor.

AGD’nin ‘örgütlenme atağı’ başlattığı bir diğer okul olan İstanbul Erkek Lisesi’nde ise ‘tutunamadığı’, gerici derneğin öğrencilerin tepkisi nedeniyle standlarını kaldırmak zorunda kaldıkları öğrenildi.

“Dağı taşı imam hatip yapacağız”

AKP’nin eğitimi dinselleştirme operasyonu kapsamında bütün okulları imam hatip yapma, imam hatip yapılamıyorsa onu aratmayacak şekilde dönüştürme hevesi için bütün bakanlık bürokratlarını ve okul idarecilerini de seferber ettiği bir sır değil.

Sözgelimi, bizzat okul idarelerinin teşvikiyle propaganda yapmasına izin verilen AGD’nin düzenlediği bir toplantıda, “Proje Okul” kapsamında dönüştürülen okullardan Kabataş Erkek Lisesi’nin Müdür Yardımcısı Şakir Voyvot’un “bütün okullarımızın imam hatip lisesi gibi olması zamanı geldi” dediği ortaya çıkmıştı.

Türkiye’nin yine en köklü okullarından biri olan Kabataş Erkek Lisesi’ne Müdür Yardımcısı yapılan Voyvot, gerici derneğin toplantısında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Zamanında imam hatip okulu diye birşey yoktu. Açtılar bir tane insanlar korkudan kayıt yaptıramıyordu. Şimdi elhamdülillah dağı taşı dolduracağız.”

Voyvot, konuşmasında Osmanlı padişahı Abdülhamit’in tahta olduğu dönemde gençlk için yaptığı ‘şuur açıcı’ faaliyetlerden de bahsederek övgüler yağdırmıştı.