İşte Erdoğan'ın 'her şey' olma formülü: Cumhurbaşkanı+ Başbakan ve Hükümet = Başkan

TBMM Anayasa Komisyonu Başkan Mustafa Şentop, partisinin önermeye hazırlandığı ayrıntıları başkanlık teklifini açıkladı.

İşte Erdoğan'ın 'her şey' olma formülü: Cumhurbaşkanı+ Başbakan ve Hükümet = Başkan

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili  Mustafa Şentop, partisinin önermeye hazırlandığı ayrıntıları başkanlık teklifini “Başkanlık sisteminde, cumhurbaşkanı artı başbakan ve hükümet eşittir başkan demektir” diyerek ‘formüle’ etti.

AA‘ya konuşan Şentop, partisinin MHP ile birlikte ‘müzakere’ ederek görüşmelerini tamamladığı ‘Başkanlık’ modeliyle ilgili açıklamasında şu sözleri kullandı:

‘Çifte meşruiyet’

Parlamenter sistemde tek bir seçim yapılır, milletvekilleri seçilir, hükümet ayrıca seçilmez. Yasama ve yürütme için tek bir seçim yapılır. Hükümet parlamentonun içinden çıkar. Başkanlık sisteminde ise yasama için ayrı bir seçim, yürütme yani hükümet için ayrı bir seçim yapılır. Parlamenter sistemde sadece yasama, meşruiyetini seçimden alırken, yürütme de yasamaya dayanarak ortaya çıkar. Başkanlık sisteminde ise hem yasama hem de yürütme, yani hükümet doğrudan halktan meşruiyetini alır. Başkanlık sisteminde çifte meşruiyet söz konusudur.

Başbakanlık kalkıyor

Başkanlık sisteminde, başbakan ve hükümet ile cumhurbaşkanlığı makamı birleştirilmiş olacak. Ayrıca başbakanlık diye bir görev olmayacak, cumhurbaşkanı başbakanın da görevlerini üstlenmiş olacak. Parlamenter sistemde çift başlılık var, bir tarafta başbakan ve hükümet, öbür tarafta cumhurbaşkanı var. Bu ayrım, başkanlık veya cumhurbaşkanlığı sisteminde ortadan kalkıyor. Başkanlık sisteminde, cumhurbaşkanı artı başbakan ve hükümet eşittir başkan demektir. Cumhurbaşkanı, başbakan ve hükümetin sahibi olduğu yetkileri de deruhte ederek seçilmiş olacak halk tarafından.