İstanbul'da metro ve tramvayda 'harem-selamlık' uygulamasına geçiliyor

İstanbul'da metro ve tramvaylarda kadınlara özel vagon tahsis etmek için ilk adım atıldı.

İstanbul'da metro ve tramvayda 'harem-selamlık' uygulamasına geçiliyor

İstanbul’da metro ve tramvaylarda kadınlara özel vagon tahsis etmek için ilk adım atıldı. AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metro ve tramvay duraklarında anket yapmaya başladı.

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli’nin haberine göre, AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından metro ve tramway duraklarında yaptırılan memnuniyet anketinde, “Almanya, Japonya, Singapur’daki gibi İstanbul’da da metro ve tramvaylarda kadınlara özel vagon olmasını ister misiniz?” şeklinde bir soru yer aldı.

Soru kadınların tepkisine neden oldu.

“Özel vagon ayrımcılık suçudur”

Ankete tepki gösteren İstanbul Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi’nden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi avukat Aydeniz Alisbah Tuskan, konuyla ilgili gerekli hukuki girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

Ayrı vagon uygulamasının alt yapısının hazırlandığını belirten Tuskan, “Bu uygulama, TCK’nın 122. maddesindeki ayrımcılık suçu kapsamındadır. Yasaya göre cinsiyet ayrımı yapan hizmetin icrası yasaktır” dedi.

Geçen yıl da Saadet Partisi’nce Kayseri’de başlatılan “Pembe tramvay istiyoruz” kampanyası eleştiriler üzerine sonlandırılmıştı. Kadınlar tepkilerini sosyal medyada, “Biz binmeyeceğiz, siz insan olmayı öğreneceksiniz” sloganıyla dile getirmişti.