İstanbul derbisi 107 yaşında

İki ezeli rakip Galatasaray ve Fenerbahçe ilk kez karşı karşıya geldiğinde tarihler 17 Ocak 1909’u gösteriyordu

İstanbul derbisi 107 yaşında

İki ezeli rakip Galatasaray ve Fenerbahçe ilk kez karşı karşıya geldiğinde tarihler 17 Ocak 1909’u gösteriyordu. Bundan tam 107 yıl önce ilk kıvılcımı çakılan bu rekabetin bugün dünyanın en çok ilgi gören derbilerinden biri olacağını sahada top koşturan futbolcular tahmin ediyor muydu bilemiyoruz ancak bildiğimiz bir şey varsa o da; ebedi bir dostluğa dayanan bu rekabetin bir gün düşmanlığa dönüşeceği ihtimalini kimsenin aklının ucundan geçirmediği gerçeği idi. Papazın Çayırı’nda oynanan bu maç Galatasaray’ın 2-0’lık üstünlüğü ile sona erecek, iki rakibin iki yakasını bir araya getirdikleri İstanbul kısa bir süre sonra emperyalistlerce işgal edilecekti.

Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte rekabete renk gelecek, bugün yan yana gelmesi mümkün olmayan iki ezeli rakip karma takımlar ile yabancı kulüplere karşı mücadele edecekti. Galatasaray ve Fenerbahçe karması 16 Aralık 1925’te Viyana karması ile, 25 Aralık 1931’de ise Slavia Prag ile karşı karşıya geldi. Bugün için hayal etmesi bile güç olan bu tablo futbolun piyasalaşması ile tuzla buz oldu. İslam Çupi’nin namuslu kaleminin yerini düşmanlığı her fırsatta körükleyen spor medyası aldı, Metin Oktay’ı, Lefter’i örnek almak demode bir alışkanlık olarak adledilmeye başlandı, kulüp başkanları temsil ettikleri kurumun itibarını hiçe sayarak sahte düşmanlıklar yarattı. “Alt tarafı bir oyun yahu” dediğimiz futbol futbol olmaktan çıktı, 107 yıllık mazisi olan İstanbul derbisi meydan muharebesine dönüştü.

Futbolun yeniden bir oyun, iki ezeli rakibin aynı zamanda iki ebedi dost olduğunu hatırlayacağımız günlerin bir gün geleceği umudu ile…İstanbul derbisinin 107. yaşı kutlu olsun.