İsrailli pilotlar Konya'da eğitilecek!

2017'de düzenlenecek Anadolu Kartalı tatbikatı kapsamında İsrailli pilotların Türkiye'de uçuş eğitimi alacağı öğrenildi.

İsrailli pilotlar Konya'da eğitilecek!

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin yumuşatılmasına dair anlaşmanın ‘meyveleri’ alınmaya devam ediyor. Buna göre İsrailli pilotlar, Türkiye’ye gelerek Anadolu Kartalı Tatbikatı kapsamında yeniden uçuş eğitimi almaya başlayacak.

İsrail’in 2009’daki Gazze saldırıları nedeniyle tatbikatın uluslararası bölümü ertelenmiş, dolayısıyla İsrailli pilotlar Türkiye’ye gelememişti. 2010’da yaşanan Mavi Marmara kriziyle de birlikte ipler tamamen kopmuştu. Yeni Hayat’ta yer alan habere göre, hükümete yakın kaynaklar, ilişkilerin tamir edilmesiyle, önümüzdeki yıl düzenlenecek Anadolu Kartalı tatbikatında İsrailli pilotların büyük olasılıkla yer alacağını dile getirdi.

Askeri işbirliği zirvedeydi

İsrail’le Türkiye arasındaki gerilimin son bulması, askeri ilişkilere de yansıyacak. Türkiye ve İsrail özellikle 1990’lı yıllarda askeri ve istihbari konularda önemli birlikteliklere gitti. Ankara ve Tel-Aviv 1994’te savunma işbirliği, iki yıl sonra ise askeri eğitim işbirliği anlaşması imzaladı. 28 Şubat sürecinde özellikle istihbarat paylaşımı zirve yaptı. Mavi Marmara sonrası ise her şey değişti. Askeri projeler askıya alınırken, İsrail Anadolu Kartalı Tatbikatı’nın da dışında bırakıldı. Daha önce askeri eğitim alanında İsrailli savaş pilotları Konya’da düzenlenen Anadolu Kartalı tatbikatına her yıl katılıyordu.

23 bin personel eğitildi

Anadolu Kartalı Tatbikatı kapsamında bugüne kadar toplam 23 bin personele, 38 eğitim programı kapsamında bilgilendirme yapıldı. Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi, dünyadaki 3 büyük taktik eğitim merkezinden biri. Düzenlenen tatbikatların amacı, yerli ve yabancı pilotların eğitim seviyesini artırmak, genç pilotların harekatın başlangıçlarında kaybolmalarını, düşmelerini engellemek, uçak kayıplarını azaltmak, katılımcıların birbirleriyle ikili ilişkilerini geliştirmek olarak tanımlanıyor. Bu yılki tatbikata 67 uçak ve bin 200 personel katıldı.

Haziran’daki tatbikata Türkiye başta olmak üzere Hollanda, İtalya, Pakistan, Suudi Arabistan ve NATO unsurları yer aldı. İsrail’in tatbikata katıldığı yıllarda, özellikle ‘İslamcı’ çevreler bu uygulamayı “Türkiye’de eğitim alan İsrailli pilotlar Gazze’yi bombalıyor.” sözleriyle eleştiriyordu.